Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Prosincová česká inflace. Co za ní skutečně stojí?


17.01.2017

Česká měnově-politická inflace vzrostla v prosinci na nejvyšší hodnotu (1,9 %) za poslední 4 roky a dostala se skoro na cíl ČNB (2 %). Navíc, vzrostla i inflace poptávková (tj. bez nepřímých daní, potravin a energií), a to o 0,3 p.b., čímž se vyšplhala na nejvyšší hodnotu od listopadu 2008. Všechno se to navíc odehrálo o minimálně půlrok dřív, než očekávala ve své poslední prognóze ČNB. Bohužel se však nejedná o cenový odraz silné domácí poptávky, který ČNB dlouho vyhlížela a ke kterému svou intervenční politikou přispěla.

Nárůst poptávkové inflace na stávající hodnoty se odehrál v posledních čtyřech měsících (ještě v září byla poptávková inflace 1 %) a těžko tak k němu přispěly intervence, které v listopadu oslavily třetí výročí.Navíc skok poptávkové inflace nahoru v samotném prosinci je podezřele velký na to, aby to byl důsledek silnější poptávky. Zevrubný pohled na strukturu měsíční inflace takové podezření potvrdí: v prosinci došlo k výraznému růstu v sekci ubytování a stravování (+2,2 % meziměsíčně), zejména díky růstu cen v restauracích a kavárnách o 3 %. Meziročně tak tempo růstu v segmentu ubytování a stravování dosáhlo dvounásobku toho, co v listopadu, t.j. 4,4 %, což vzhledem k váze ve spotřebním koši vysvětlí dvě třetiny nárůstu meziroční poptávkové inflace mezi prosincem a listopadem. Ačkoliv to není statistický průkazné, autor tohoto textu po průzkumu provedeném v pravidelně navštěvovaných restauračních zařízeních Prahy 6 zjistil, že došlo k citelnému růstu cen; doptání se na příčinu u provozních vedlo v podstatě unisono k poukazu na zavedení EET.

Růst celkové inflace pak doplnily ceny potravin (+0,8 % m/m) a paliv (+1 % m/m), což opět není odraz silné domácí poptávky, nýbrž globálního vývoje, na které centrální banky mají minimální dosah.

Jak dokládá vývoj na kratším konci forwardové křivky, v důsledku rychlého vzestupu inflace došlo k výraznému nárůstu spekulací na velmi brzké ukončení kurzového závazku. Takoví investoři by však měli pamatovat na to, co má (a nemá) prosincová inflace „pod sukní“, a na to, že podmínkou ukončení intervencí je dle ČNB výhled udržitelnosti plnění inflačního cíle. A ten v sobě prosincová inflace, byť na cíli, stále nemá.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice