Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za říjen 2019


14.12.2019

Zprávy z tuzemského průmyslu za letošní říjen nepřekvapily: meziroční pokles výroby o 3 % byl v souladu s tržním očekáváním a z vývoje nových zakázek je zřejmé, že se tuzemští výrobci i nadále potýkají s poklesem průmyslové aktivity v eurozóně. Za celý rok 2019 vykáže tuzemská průmyslová výroba jen nepatrný růst, v řádu několika desetin procenta. Pro rok 2020 bude zásadní, zda se podaří zklidnit situaci na poli obchodních válek a zdárně dořešit brexit: obojí stále představuje nejistotu, jakkoliv se vývoj v několika posledních týdnech zlepšil.

Průmyslová výroba v říjnu meziročně klesla o 3,0 % a tentokrát tak zcela přesně naplnila očekávání trhu. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně, než stejný měsíc loňského roku, což se na celkovém výsledku nepříznivě projevilo. Nicméně, po očištění o vliv počtu pracovních dní výroba letos v říjnu meziročně klesla o 0,4 %, z čehož je zřejmé, že tuzemští výrobci zápasí nejenom s kalendářními vlivy.

V eurozóně a zejména v Německu zůstává situace v průmyslu i nadále neutěšená, což ostatně potvrdily údaje o německé průmyslové výrobě za říjen, jež minulý pátek reportovaly další pokles. V případě tuzemského průmyslu zaujme prudký meziroční pokles nových zakázek ze zahraničí, jenž v říjnu činil 7 %. Již delší dobu je zřejmé, že růst tuzemské průmyslové výroby za celý letošní rok bude nevýrazný. Za celý rok 2018 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o rovná 3 %, pro letošní rok lze čekat růst jen v řádu několika desetin procenta, zhruba v oblasti 0,4 %.

Dle průzkumu PMI se propad aktivity v tuzemském průmyslu v listopadu urychlil, signály pro závěr letošního roku tak nejsou nijak růžové. Nicméně, pokud vydrží aktuálně pozorované zlepšení situace na poli obchodních jednání mezi USA a Čínou, a pokud bude zdárně dotažen brexit, tak by se nálada v evropském průmyslu měla v roce 2020 začít zlepšovat. Ve výhledu na rok 2020 počítám s růstem tuzemské průmyslové výroby v oblasti 2 %, klíčovým faktorem pro takové zlepšení bude vývoj vnějšího prostředí.

Z pohledu ČNB pak i nadále platí, že zprávy z tuzemského v průmyslu hovoří proti zvyšování úrokových sazeb.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice