Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za listopad 2019


26.11.2019

Důvěra v české ekonomice v listopadu dále klesla, když horší sentiment hlásí jak podnikatelský sektor, tak spotřebitelé. Celková důvěra je v tuzemské ekonomice aktuálně nejslabší od července roku 2014 a vysílá tak signál, že tempo růstu HDP v závěru letošního roku dále zpomalí.

Při pohledu na jednotlivé sektory ekonomiky je patrné zhoršení nálady v průmyslu, stavebnictví a ve službách. Výrazné zlepšení sentimentu naopak hlásí obchod. V případě průmyslu se zhoršilo hodnocení zahraniční poptávky a snížil se výhled exportu na příští tři měsíce. Tuzemský průmysl tak hlásí nejslabší náladu od srpna 2013, negativní vliv má především slabší hospodářský růst na našich hlavních exportních trzích.

I nadále si myslím, že zklidnění na poli obchodních válek a rýsující se vyřešení brexitu by mohlo v dalších měsících náladu v české ekonomice zlepšit, což platí jak pro tuzemské podniky, tak i pro spotřebitele.

V poklesu nálady spotřebitelů se promítají především jejich obavy ze zhoršení vlastní finanční situace. Nálada spotřebitelů je na svém nejnižším bodě od října 2014.

V případě spotřebitelů i nadále platí konstatování, že situace na tuzemském trhu práce zůstává příznivá a v tomto smyslu se spotřebitelům vede dobře. Náladu v posledních měsících zřejmě zhoršovaly zprávy ze světové ekonomiky a jejich možný dopad na tuzemskou ekonomiku a tím i na finanční situaci domácností. Pokud zprávy ze světové ekonomiky budou hlásit zklidňování situace, tak by se nálada tuzemských spotřebitelů mohla zlepšit či alespoň stabilizovat.

Celkový vzkaz z průzkumu za říjen a listopad lze interpretovat tak, že růst české ekonomiky vykáže v letošním závěrečném čtvrtletí zpomalení: prakticky jisté se to zdá být v případě meziročního růstu HDP.

Pro letošní rok očekávám růst HDP České republiky tempem 2,5 %, v roce 2020 pak může dojít ke zpomalení do oblasti 2 %. Takový scénář ovšem zároveň předpokládá, že mezičtvrtletní tempo růstu HDP se v průběhu roku 2020 již začne oživovat. V roce 2021 by mělo následovat oživení celoročního růstu české ekonomiky, můj odhad pro růst HDP v roce 2021 činí 2,4 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice