Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Platební bilance v ČR za září 2019


13.11.2019

Běžný účet platební bilance České republiky vykázal v září přebytek 7,7 miliardy korun, když trh čekal mírnější přebytek, zhruba v oblasti jedné miliardy. V meziročním vyjádření šlo o 18,5 miliardy korun lepší výsledek než v září loňského roku. K meziročnímu zlepšení salda běžného účtu napomohl zejména vyšší přebytek zahraničního obchodu se zbožím, zlepšení ale vykázaly i další položky, zejména saldo obchodu se službami a zlepšení salda u tzv. prvotních důchodů, kde se promítají toky dividend.

Saldo běžného účtu se po většinu měsíců letošního roku meziročně zlepšuje. Za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl přebytek běžného účtu 47,5 miliardy korun, když ve stejném období roku 2018 přebytek činil necelé 4,5 miliardy korun. Tahounem zlepšení za letošních prvních devět měsíců byl především obchod se zbožím a též se službami. Dvanáctiměsíční kumulativní přebytek běžného účtu letos v září činil 58,5 miliardy korun.

Za celý rok 2018 vykázal běžný účet platební bilance přebytek 15,5 miliardy korun (0,3 % HDP). Letos může být přebytek běžného účtu v porovnání s loňskem více než trojnásobný a může se vyšplhat do oblasti 1 % HDP.

Vývoj platební bilance zůstává bezproblémový a potvrzuje, že česká ekonomika v tomto směru nečelí žádné vnější nerovnováze. Výsledek za samotné září byl z pohledu přebytku běžného účtu příznivější, než se čekalo, a celoroční přebytek by měl letos v porovnání s rokem 2018 poměrně viditelně vzrůst.

Přebytek běžného účtu se letos zvyšuje a vývoj tohoto ukazatele patří mezi faktory, jež vyznívají pro posílení kurzu koruny.

Z pohledu samotné koruny je vývoj platební bilance jedním z faktorů, jež hovoří pro její posílení vůči euru. Zisky, které si česká měna v uplynulých týdnech připsala, byly ale taženy především zlepšením nálady na globálních trzích s tím, jak se snížila pravděpodobnost divokého brexitu a snížilo se napětí na poli obchodních válek.

Faktory jako jsou brexit a řešení sporů v mezinárodním obchodě a jejich dopad na náladu na globálních finančních trzích budou pro vývoj kurzu koruny těmi rozhodujícími činiteli i do dalších týdnů a měsíců. Pokud ale vezmeme samotnou situaci v české ekonomice, jež si zatím udržuje solidní hospodářský růst a saldo běžného účtu platební bilance se dokonce zlepšuje, tak fundament české ekonomiky by hovořil pro další posílení české koruny. Česká měna je atraktivní i díky vyšším úrokových sazbám oproti eurozóně i oproti většině ostatních měn regionu střední a jihovýchodní Evropy.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice