Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za říjen 2019


13.11.2019

Celková meziroční inflace zůstala v říjnu beze změny na úrovni 2,7 %, což je v souladu s očekáváním finančního trhu, ale mírně pod odhadem centrální banky. Zatímco ceny potravin a nealkoholických nápojů tlačily meziroční inflaci v porovnání se zářijovou úrovní k růstu, tak v dopravě meziroční růst cen naopak zpomalil. Jádrová inflace zřejmě setrvala beze změny na zářijové úrovni 2,6 %, zatímco ČNB pro celé závěrečné čtvrtletí letošního roku očekává pokles jádrové inflace na 2,4 % z 2,7 % vykázaných v letošním třetím čtvrtletí.

V případě potravin lze zmínit jako proinflační faktor, jenž v samotném říjnu tlačil meziroční inflaci nahoru, zejména ceny ovoce a nealkoholických nápojů. Údaje o jádrové inflaci, jež nejlépe reflektují vývoj cenových tlaků v domácí ekonomice, v tuto chvíli nejsou k dispozici a v průběhu dneška je zveřejní ČNB. Z dostupných údajů se ale zdá, že jádrová inflace se v říjnu změnila zřejmě jen minimálně, když v září činila 2,6 %.

ČNB pro závěrečné čtvrtletí letošního roku ve své prognóze zveřejněné minulý týden očekává jádrovou inflaci na úrovni 2,4 %, když ve třetím čtvrtletí tento ukazatel dosáhl úrovně 2,7 %. Celková inflace by dle prognózy ČNB měla v závěrečném čtvrtletí činit 2,9 % a mírně tak vzrůst z úrovně 2,8 %, vykázané ve třetím kvartále.

Celková inflace byla v říjnu stabilní a tedy mírně pod prognózou ČNB. Jádrová inflace ale zřejmě vyšla mírně nad odhadem centrální banky.

Každopádně platí konstatování, že inflace zůstává poměrně výrazně nad úrovní dvouprocentního inflačního cíle centrální banky. V tomto ohledu bude v rámci bankovní rady i nadále aktuální debata o možném zvýšení úrokových sazeb, nicméně předpokládám, že většina centrálních bankéřů bude podporovat stabilitu úroků jak v prosinci, tak i na dalších měnově-politických zasedáních. Stabilitu úrokových sazeb ČNB na jejich stávající úrovni předpokládám coby nejpravděpodobnější scénář vývoje pro celý rok 2020.

Za celý rok 2019 by průměrná inflace měla činit 2,8 %, pro rok 2020 momentálně odhaduji úroveň 2,4 %.

V průběhu roku 2020 sice dojde ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, i tak ale průměr za celý rok 2020 zůstane nad úrovní dvouprocentního cíle a k dvouprocentní úrovni se inflace dostane zřejmě až během roku 2021. Výhled inflace dle mého názoru podporuje očekávání, že sazby ČNB zůstanou dlouhodoběji stabilní na své stávající úrovni, a že na rozdíl od ECB či amerického Fedu nebude pro ČNB aktuální otázka možného snižování úrokových sazeb.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice