Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za říjen 2019


27.10.2019

Důvěra v české ekonomice v říjnu klesla: tahounem zhoršení byla podnikatelská důvěra, konkrétně průmysl a obchod.

V případě průmyslu se výrazně zhoršil výhled činnosti na příští tři měsíce, hodnocení zahraniční poptávky se ale nijak nezměnilo a hodnocení celkové poptávky se dokonce mírně zlepšilo. Je tak otázkou, nakolik pokles důvěry v průmyslu představuje zhoršení celkového trendu anebo nakolik jde pouze o přechodný výkyv.

Na tuzemský průmysl samozřejmě dopadá zpomalování hospodářského růstu v eurozóně a pokles tamní průmyslové aktivity, v případě evropského i tuzemského průmyslu by se ale v dalších měsících mohla nálada zlepšovat s tím, jak výrazně kleslo riziko neřízeného brexitu.

Spotřebitelská důvěra se v říjnu mírně zlepšila, nicméně i tak se nachází na jedné z nejnižších úrovní za poslední tři roky. V případě spotřebitelů nicméně i nadále platí konstatování, že situace na tuzemském trhu práce zůstává příznivá a v tomto smyslu se spotřebitelům vede dobře.

Náladu v posledních měsících zřejmě zhoršovaly zprávy ze světové ekonomiky a jejich možný dopad na tuzemskou ekonomiku, zklidnění na poli obchodních válek a rýsující se vyřešení brexitu by ale mohlo v dalších měsících náladu zlepšit, což platí jak pro spotřebitele, tak pro tuzemské podniky.

Celkový vzkaz z průzkumu za letošní říjen lze interpretovat tak, že první měsíc závěrečného čtvrtletí letošního roku byl ve znamení obav, jež měly původ především ve vývoji v zahraničí. Věřím, že v tomto smyslu mohou další měsíce přinést zlepšení, pokud se naplní scénář dotažení řízeného brexitu a zklidnění na poli obchodních válek.

I tak ale lze předpokládat, že česká ekonomika vykáže v letošním druhém pololetí zpomalení růstu, když v prvních dvou čtvrtletích rostl HDP meziročně tempem 2,7 %, respektive 2,8 %. Pro celý rok 2019 očekávám růst HDP České republiky v oblasti 2,5 %, ve výhledu na rok 2020 pak může dojít ke zpomalení do oblasti 2 %. Takový scénář ovšem předpokládá, že mezičtvrtletní tempo růstu HDP se v průběhu roku 2020 již začne oživovat. Pro rok 2021 bych čekal oživení celoročního růstu české ekonomiky, což předpokládá, že se zklidní situace na poli obchodních válek, a že bude zdárně dořešen brexit.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice