Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za září 2019


20.10.2019

Růst výrobních cen v české ekonomice zpomaluje, ceny v zemědělství naznačují, že růst cen potravin bude dále ztrácet na síle. Ceny průmyslových výrobců v září dále zpomalily svůj růst a za celé třetí čtvrtletí rostly pomaleji, než čekala ČNB. Růst cen zemědělských výrobců v průběhu třetího čtvrtletí prudce zpomalil a byl výrazně slabší, než předpokládala prognóza centrální banky. Růst výrobních cen by měl dále zpomalovat jak v závěrečném čtvrtletí letošního roku, tak v první polovině roku 2020. Ke zpomalení růstu výrobních cen by měl přispět vývoj na cenách komodit, proti zrychlování cenového růstu bude ale bude působit také slabší růst české ekonomiky a s ním související zpomalení růstu mezd.

Růst cen průmyslových výrobců v září zpomalil z 2,1 % na úroveň 1,9 %, což bylo v souladu s očekáváním finančních trhů. Za celé třetí čtvrtletí vzrostly ceny průmyslových výrobců meziročně o 2 %, když ČNB ve své srpnové prognóze předpokládala růst na úrovni 2,2 %.

Pro porovnání: ve druhém čtvrtletí rostly výrobní ceny v tuzemském průmyslu meziročně o 3,5 %, zpomalení ve třetím čtvrtletí bylo taženo zejména cenami ropy a kovů, zpomalení cenového růstu ale hlásí také potravinářský průmysl anebo výroba elektrických zařízení či strojů a zařízení jinde neuvedených.

V zemědělství růst výrobních cen v září klesl ze 4,1 % na 2,0 %.

ČNB pro celé třetí čtvrtletí ve své prognóze z počátku srpna čekala růst výrobních cen v zemědělství tempem 10,4 %, skutečný meziroční nárůst ale činil pouze 5,8 %. Výrazné zpomalení růstu výrobních cen v zemědělství bylo taženo rostlinnou výrobou, zpomalení ale hlásí i živočišná výroba a lze předpokládat, že se bude dále zpomalovat i růst cen potravin pro konečné spotřebitele.

Lze konstatovat, že růst výrobních cen se v řadě sektorů ekonomiky zmírňuje, především v zemědělství. Růst cen výrobců by měl v dalších čtvrtletích dále zpomalovat, tento scénář je pravděpodobný jak pro zemědělce, tak i pro průmysl.

V průběhu roku 2020 bude ale důležité, zda se oživí hospodářský růst v eurozóně a spolu s ním i růst výrobních cen v ekonomikách eurozóny. V návaznosti bude důležité také to, jak se bude chovat kurz koruny, tedy zda koruna posílí a bude tlumit inflaci, či nikoliv.

Nicméně, vývoj výrobních cen v české ekonomice nahrává scénáři stability úroků ČNB, respektive při debatě zda úrokové sazby zvýšit či ponechat beze změny jde o argument proti tomu, aby ČNB svou měnovou politiku zpřísňovala. Předpokládám, že ČNB ponechá ve zbytku letošního roku svoje úrokové sazby beze změny a stabilitu sazeb vnímám jako hlavní scénář i ve výhledu na rok 2020.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice