Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Mezinárodní měnový fond / World Economic Outlook – říjen 2019


20.10.2019

Mezinárodní měnový fond (MMF) zveřejnil svou kompletní prognózu vývoje světové ekonomiky – World Economic Outlook. Růst světové ekonomiky 3,0%, odhadovaný pro rok 2019, by byl nejslabší od roku 2009. Pro rok 2020 je pak očekáváno oživení růstu světové ekonomiky na 3,4 %, zejména v důsledku očekávaného oživení v rozvíjejících se ekonomikách. Výhled růstu pro českou ekonomiku zůstává solidní: pro letošek MMF očekává růst HDP tempem 2,5 %, pro rok 2020 pak podle uvedené prognózy čeká českou ekonomiku zrychlení růstu na 2,6 %. Solidní zůstává výhled i pro další středoevropské ekonomiky jako Maďarsko a Polsko: v jejich případě je pro rok 2020 očekáváno zpomalení, i tak ale jejich HDP poroste rychleji než v případě České republiky.

Mezinárodní měnový fond zveřejnil svou podzimní World Economic Outlook, což je komplexní prognóza vývoje světové ekonomiky. Jak bylo z nejvyšších míst MMF avizováno již minulý týden, výhled růstu světové ekonomiky byl snížen: pro letošní rok na 3,0 %, když v červenci MMF počítal s růstem 3,2 %. Očekávaný růst světové ekonomiky na úrovni tří procent by byl nejslabší od roku 2009, kdy světová ekonomika byla v recesi.

Loni dle údajů MMF rostla světová ekonomika tempem 3,6 %, letošní zpomalení jde na vrub jak vyspělých ekonomik, tak slabšího růstu v rozvíjejících se ekonomikách. Viditelnější zpomalení hospodářského růstu by tak letos měla vykázat jak eurozóna v čele s Německem, tak ekonomika Spojených států, zároveň ale také Čína, Indie anebo Rusko. Indie, Rusko anebo také Brazílie by ale v roce 2020 měly zaznamenat poměrně výrazné oživení růstu.

Pro rok 2020 MMF očekává oživení globálního růstu, velmi ale bude záležet na vývoji na poli mezinárodního obchodu, tedy na poli tzv. obchodních válek, a na vyřešení brexitu. Pro eurozónu prognóza MMF očekává pro letošní rok růst HDP 1,2 %, což je zpomalení po růstu 1,9 % vykázaném v roce 2018. V roce 2020 by pak hospodářský růst eurozóny měl dle MMF zrychlit na 1,4 %, což ale osobně považuji za poměrně optimistický předpoklad a rizika vnímám jako namířená směrem k dalšímu zpomalení celoročního růstu HDP eurozóny. Mezinárodní měnový fond si je samozřejmě plně vědom existence těchto rizik, jež mohou vést k dalšímu zpomalení předpokládaného růstu světové ekonomiky.

Česká ekonomika letos vykáže dle prognózy MMF růst HDP 2,5 % a v roce 2020 by měl růst mírně zrychlit na 2,6 %. S tím, jak vnímám negativní rizika pro výhled růstu eurozóny, tak se domnívám, že v roce 2020 dále zpomalí i růst české ekonomiky.

Oživení růstu globální ekonomiky v roce 2020, tak jak je očekává MMF, by bylo pro středoevropský region příznivou zprávou. Obávám se ale, že MMF bude v budoucnu revidovat svůj výhled globálního hospodářského růstu pro rok 2020 dále dolů.

Lze jen opakovat, že další vývoj na poli obchodních válek a řešení situace ohledně brexitu bude mít klíčový dopad jak na světovou ekonomiku jako celek, tak na středoevropský region.

Opadnutí obchodního napětí mezi USA a Čínou a nalezení dohody mezi Spojeným královstvím a EU ohledně brexitu by v tomto ohledu bylo ideální zprávou, je ale otázkou, zda a případně kdy taková situace nastane. Růstu v západní Evropě by také pomohl rozpočtový impuls, zejména v případě Německa: opět je ale nejisté, zda a v jakém rozsahu se například Německo k takovému kroku odhodlá. Na straně pozitivních faktorů pak MMF zmiňuje uvolňování měnové politiky, k němuž nedávno došlo v řadě ekonomik.

Obávám se, že oživení růstu světové ekonomiky bude v roce 2020 mírnější, než co očekává MMF, skeptický jsem především v případě západoevropských ekonomik. Pro letošní rok lze skutečně očekávat růst HDP České republiky v oblasti 2,5 %, pro rok 2020 ovšem očekávám zpomalení do oblasti 2 %, ačkoliv v průběhu roku 2020 bych již čekal postupné oživení dynamiky mezičtvrtletního růstu české ekonomiky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice