Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Devizové intervence ČNB – listopad 2016, devizové rezervy – prosinec 2016


06.01.2017

Oficiální data ČNB ukazují, že v listopadu objem devizových intervencí mírně přesáhl úroveň 0,5 miliardy euro a v korunovém vyjádření činil zhruba 14,1 miliardy. ČNB na devizovém trh neměla mnoho práce, neboť po překvapivém vítězství Donalda Trumpa finanční trhy přehodnotily výhled hospodářské politiky v USA, což mělo napříč globálními trhy dopad jak na akcie, dluhopisy či komodity, tak i na měny. Řada středoevropských měn v reakci na Trumpovo vítězství oslabila: v případě české koruny nebyla reakce nijak výrazná, nicméně i tak došlo k opadnutí tlaků směrem k posilování koruny vůči euru.

Podíváme-li se na vývoj pohledávek ČNB vůči zahraničí a stejně tak na vývoj devizových rezerv za prosinec (nárůst zhruba o 600 milionů euro na úroveň 81 miliard euro), tak je zřejmé, že nízký objem devizových intervencí bude vykázán i za prosinec 2016. Tlaky směrem k posilování koruny a s nimi spojená potřeba devizových intervencí se ale mohou oživit v průběhu prvního čtvrtletí 2017 s tím, jak trhy budou spekulovat na blížící se konec kurzového závazku ČNB.

Oficiálně zveřejněný objem devizových intervencí za loňský listopad je sice nižší, než na co se dalo usuzovat na základě dílčích dat (vývoj pohledávek ČNB vůči zahraničí, růst devizových rezerv), nicméně skutečnost, že objem intervencí byl poměrně nízký, není překvapivá. Reakce globálních trhů na výsledek prezidentských voleb v USA vedla k opadnutí tlaků na posilování české měny. Tato situace trvala i v prosinci a pro závěrečný měsíc roku 2016 lze tedy taktéž čekat nízký objem devizových intervencí ČNB.

Nicméně, vzhledem ke spekulacím, že ČNB ukončí svůj kurzový závazek již v průběhu 2. čtvrtletí 2017 lze předpokládat, že se v průběhu 1. čtvrtletí nového roku zájem o českou měnu obnoví: koruna bude opět testovat úroveň 27 za euro, což povede k potřebě vyššího objemu devizových intervencí ČNB

Od počátku letošního (leden-listopad) ČNB již intervenovala v objemu 13,6 miliardy euro (zhruba 367 miliard korun), kumulativní objem od vyhlášení intervenčního režimu v listopadu 2013 pak činí 30,1 miliardy euro (zhruba 812,5 miliardy korun).

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice