Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za srpen 2019


09.09.2019

Míra nezaměstnanosti zůstala v srpnu v souladu s očekáváním beze změny na úrovni 2,7%. Počet žadatelů o zaměstnání představuje nejnižší srpnovou hodnotu od roku 1996. Meziročně míra nezaměstnanosti klesla o 0,4 procentního bodu, obdobně jako v červenci.

Jakkoliv má česká ekonomika období nejsilnějšího růstu HDP ve stávajícím hospodářském cyklu již za sebou, tak situace na trhu práce se i nadále vyznačuje klesající nezaměstnanosti. Trh práce za hospodářským cyklem obvykle zaostává o několik kalendářních čtvrtletí a navzdory zpomalení tempa růstu HDP platí konstatování, že česká ekonomika stále operuje nad svým potenciálem a přetrvává tak výrazný převis volných pracovních míst nad počtem uchazečů o zaměstnání. Letní měsíce navíc přinášejí sezónní práce, kdy roste poptávka po pracovnících ve stavebnicí, lesnictví, zemědělství, cestovním ruchu a gastronomii.

Zároveň ale platí konstatování, že míra nezaměstnanosti je v tuzemské ekonomice již velmi nízko a příliš prostoru pro její další pokles proto není k dispozici. Přesto ale nelze vyloučit, že v září či říjnu míra nezaměstnanosti ze své aktuální úrovně ještě mírně klesne. Nicméně, ke konci letošního roku anebo nejpozději v průběhu roku 2020 se meziroční pokles míry nezaměstnanosti zřejmě postupně zastaví. Míra nezaměstnanosti jednak nemá ze stávajících nízkých úrovní kam moc klesat a na trh práce navíc začne dopadat zpomalení růstu české ekonomiky.

V roce 2018 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,2 %, průměr za celý letošní rok by měl dle mých odhadů klesnout na 2,8 %, nelze ale vyloučit, že pokles nezaměstnanosti bude letos celkově ještě hlubší.

Samozřejmě i nadále platí, že míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstává nejnižší v rámci celé Evropské unie a tuto pozici by si česká ekonomika měla udržet i v dohledné době. Napětí na trhu práce vede v české ekonomice i letos k silnému růstu mezd. Zpomalující růst ekonomiky a klesající ziskovost firem ale velmi pravděpodobně povedou v roce 2020 ke zpomalení mzdového růstu, situace z pohledu domácností by ale i nadále měla zůstat poměrně příznivá.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice