Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průměrná mzda v ekonomice v ČR za 2Q 2019


04.09.2019

Průměrná mzda v české ekonomice ve druhém čtvrtletí udržela slušný růst, jenž překonal očekávání trhu i centrální banky. Meziroční růst průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí činil 7,2 % a mírně zpomalil z pozitivně revidovaného růstu za letošní první čtvrtletí, jenž činil 7,5 %. V reálném vyjádření průměrná mzda ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,3 % a mzdový vývoj je tak zcela v souladu s obrázkem silného růstu spotřeby domácností v tuzemské ekonomice.

Růst mezd byl v letošním druhém čtvrtletí mírně silnější, než se čekalo. Reálná mzda rostla tempem 4,3 %, zatímco ČNB očekávala růst reálné mzdy na úrovni 4,1 % a stejné bylo i očekávání na finančním trhu. V nominálním vyjádření průměrná mzda vzrostla meziročně o 7,2 % a mírně přesáhla úroveň 34,1 tisíce korun. K nejsilnějšímu nárůstu výdělků došlo ve vzdělávání, meziročně o 11,4 %. Z hlediska absolutní úrovně výdělku se v čele i nadále drží odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, a informační a komunikační činnosti. Ve zpracovatelském průmyslu byl růst mezd v rámci celé české ekonomiky podprůměrný, když ve druhém čtvrtletí dosáhl 6,5 %.

Za celý letošní rok by růst průměrné mzdy mohl dosáhnout zhruba 7,5 %, což by byl obdobný výsledek jako v roce 2018. V reálném vyjádření, tedy po očištění o inflaci, by průměrná mzda letos mohla vzrůst o 4,6 %, když v roce 2018 její růst činil 5,3 %.

Růst mezd v české ekonomice je tedy i nadále solidní a hraje do karet scénáři pokračujícího růstu spotřeby domácností. Silný růst spotřeby potvrdila minulý týden zveřejněná data o struktuře HDP za letošní druhé čtvrtletí. Předpoklad mírného zpomalení růstu reálné mzdy ale zároveň naznačuje, že by letos v porovnání s rokem 2018 mohl mírně zpomalit i růst spotřeby domácností. V roce 2018 se spotřeba domácností v reálném vyjádření zvýšila o 3,3 %, pro letošní rok čekám nárůst o 2,7 %.

ČNB ve své srpnové prognóze pro letošní rok čekala růst průměrné nominální mzdy na úrovni 7,1 %. Skutečný růst mezd bude dle našeho názoru letos o něco vyšší, než ČNB očekává, Nicméně, z pohledu měnové politiky i nadále platí konstatování, že rizika spojená s vývojem vnější ekonomiky nabádají k opatrnosti a ČNB tak mírně silnějšímu růstu mezd nebude z pohledu inflace přikládat zásadní význam.

Předpokládám, že ČNB letos své úroky již měnit nebude a případná změna úrokových sazeb české centrální banky v roce 2020 a stejně tak směr tohoto případného posunu bude záležet především na vývoji ve světové ekonomice. Samotná česká ekonomika ještě stále vykazuje určité inflační tlaky, což platí i o mzdové statistice za letošní druhé čtvrtletí.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice