Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Světová ekonomika zpomaluje, tragédie to ale rozhodně není


04.09.2019

Jaký je aktuální výhled světové ekonomiky? Dá se říci, že to není žádná sláva, na druhou stranu to ale není ani tragédie. Světová ekonomika je totiž v mírně klesajícím trendu již od přelomu let 2017 a 2018, tedy již přibližně rok a půl. Je to jasně patrné z vývoje hojně sledovaných globálních indexů nákupních manažerů (PMI – purchasing managers indices).

Jak je vidět na následujícím grafu, globální index nákupních manažerů v průmyslu se na přelomu let 2017 a 2018 pohyboval velmi vysoko nad 54 body. V tomto okamžiku byla světová ekonomika v rámci aktuálního hospodářského cyklu na svém vrcholu. Od té doby index setrvale klesá až k poslední hodnotě 49,3 bodů. To je přitom pod 50bodovou hranicí oddělující expanzi od kontrakce. Z globálního pohledu je tak momentálně dynamika průmyslové výroby negativní a platí to například zejména pro Německo, jehož průmyslový sektor je na tom momentálně opravdu dosti bídně. Český průmysl to v příštích měsících určitě také silně pocítí.

Zdroj: Bloomberg

Situaci ve světové ekonomice zachraňuje sektor služeb. Globální index nákupních manažerů ve službách od přelomu let 2017 a 2018 sice klesá, pokles je to nicméně pouze mírný a index se stále pohybuje v pásmu expanze nad 50bodovou hranicí. Dynamika sektoru služeb je tak z celkového globálního pohledu stále kladná, což je klíčová pozitivní zpráva v tomto textu.

Zdroj: Bloomberg

Když oba indexy zkombinujeme, dostaneme globální kompozitní index nákupních manažerů. Je zobrazen na následujícím grafu. I tento indikátor v posledním roce a půl poměrně silně klesal, nicméně stále se pohybuje nad 50 body. To je hlavní odraz toho, že světová ekonomika stále roste, byť o poznání pomalejším tempem než před dvěma lety.

Zdroj: Bloomberg

Mezinárodní měnový fond a OECD prognózují, že se růst světové ekonomiky za celý letošní rok bude pohybovat mírně nad 3 %. Výhled na rok 2020 je nicméně dosti nejistý. Zásadní rizikové faktory jako obchodní válka mezi USA a Čínou, Brexit, rozpad italské vlády či protesty v Hong Kongu a jejich vliv na dynamiku světového HDP jdou jen stěží předvídat. Klíčové je na tomto místě zmínit, že globální ekonomickou recesi momentálně ekonomický konsensus, tedy průměr ekonomických prognóz všech sledovaných ekonomů, rozhodně neočekává. Náš základní scénář makroekonomického vývoje pro zbytek roku 2019 a 2020 je proto opatrně optimistický.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice