Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za červen 2019


06.08.2019

Zprávy z tuzemského průmyslu za letošní červen jsou zklamáním, ačkoliv byl poměrně výrazný meziroční pokles průmyslové výroby očekáván. V červnu nepříznivě působily kalendářní efekty a odstávky v energetice, pokles výroby je ale patrný napříč odvětvími. Je otázkou, nakolik sehrála roli vysoká srovnávací základna daná výrobou v loňském roce a nakolik na tuzemskou ekonomiku dopadá slábnoucí průmyslová aktivita v eurozóně, což naznačují průzkumy PMI pro zpracovatelský průmysl.

Letošní červen byl poznamenán nižším počtem pracovních dní než stejný měsíc loňského roku a výrazně zaúřadovaly také odstávky v jaderných elektrárnách. Výroba elektřiny, plynu a tepla sice vykázala výrazný meziroční pokles, ještě hlubší propad ale hlásí těžba a dobývání, a výrazně v záporu byl i zpracovatelský průmysl. Zpracovatelský průmysl táhla dolů výroba motorových vozidel a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výrazně klesla ale také výroba elektrických zařízení či strojů a zařízení jinde nezařazených.

Pokles hlásí nejen výroba, ale také nové zakázky, jež ve sledovaných odvětvích klesly meziročně téměř o 10 %.

Pokles zakázek je tažen slabším vývojem exportních zakázek, poměrně výrazně klesly ale i domácí zakázky. Z pohledu odvětví se pokles soustředí především na výrobu motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků a zařízení. Bohužel stále platí konstatování, že průzkumy PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl naznačují prohlubující se pokles aktivity v tomto sektoru české ekonomiky. Pro další měsíce bude důležité, zda se zlepší forma průmyslu v eurozóně a především pak v Německu. Nedávno zveřejněné průzkumy za červenec ale zlepšení stále nenaznačují, spíše naopak.

Je třeba mít na paměti, že letošní červen byl nepříznivě ovlivněn některými jednorázovými faktory, takže situace dle všeho není tak negativní, jak ji vykreslují samotná červnová čísla. Za celý rok 2018 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o rovná 3 %, pro letošní rok bude růst možná poloviční, pokud po slabém červnu přinesou další měsíce oživení.

Za celý rok 2019 momentálně očekávám růst tuzemské průmyslové výroby v rozmezí 1,0 % až 1,5 %, což ale předpokládá oživení ve zbytku letošního roku. Jinými slovy, je zde riziko, že růst průmyslové výroby bude možná ještě slabší, než výše uvedený rámec.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice