Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Farmaceutickým titulům se letos nedařilo. Pomůže jim Trump?


22.12.2016

Z hlediska vývoje akcií sektoru zdravotní péče můžeme říci, že po letech nadprůměrné výkonnosti byl celý letošní rok ve znamení jednak vysoké volatility a hlavně pak ve znamení zaostávání těchto společností za akciovými trhy. V rámci sektoru se pak nejhůře vyvíjely biotechnologické společnosti, které kromě nepřesvědčivých firemních výsledků doplatily na řadu skandálů týkajících se jejich cenové politiky. V některých případech se totiž ceny léků vyšplhaly mimo možnosti běžných pacientů a tato situace pak vedla k tomu, že se do snahy snížit náklady na zdravotní péči vložili politici v čele s kandidátkou na prezidenta Spojených států Hillary Clintonovou, což přinášelo na trhy ještě více nejistoty. Od začátku roku do konce října tak biotechnologické společnosti v USA poklesly o 24 % (Nasdaq Biotechnology Index) a celý sektor zdravotní péče pak ztratil více než 4 % (MSCI World HealtCare Index), zatímco světové akcie za stejné období skončily v černých číslech.

Po amerických volbách došlo k přehodnocení výhledu jednotlivých sektorů. Překvapivá výhra Donalda Trumpa v prezidentských volbách mimo jiné nastartovala i růst farmaceutických a biotechnologických akcií. Zlepšení sentimentu pomohla především očekávání spojená se zásadní změnou zdravotní reformy známé jako Obamacare a také tzv. repatriační plán, který umožní americkým firmám přístup k jejich hotovosti uložené v zámoří. A i když je jasné, že Donald Trump bude muset v řadě případů ze svých předvolebních slibů slevit, dá se očekávat, že právě demontáž Obamovy zdravotní reformy najde v republikánském kongresu širokou podporu. Nicméně i Trump se, podobně jako předtím Clintonová, vyslovil pro snížení cen léků, a to ve svém prosincovém interview pro časopis Time, což následně zchladilo nastartovaný optimismus. Celkově tak zde stála panuje vysoká nejistota, která resultuje v nadprůměrnou volatilitu a zaostávání sektoru za akciovými trhy. 

Navzdory výše uvedeným nejistotám předpokládané kroky nové administrativy USA v rámci sektoru zdravotní péče znamenají pozitivní výhled pro velké farmaceutické společnosti, biotechnologie a distributory léků. Naopak negativní dopady by zásadní úpravy stávajícího zdravotního systému měly na nemocnice a zdravotní pojišťovny.
 

Autor: Martin Pecka, portfolio manažer Generali Fondu farmacie a biotechnologie

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice