Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí bankovní rady z 1. srpna 2019


01.08.2019

Rozhodnutí bankovní rady ponechat úrokové sazby ČNB beze změny je zcela v souladu s očekáváním finančního trhu. Podobně jako další centrální banky ve středoevropském regionu čelí ČNB situaci, kdy vývoj v domácí ekonomice svádí k úvahám o dalším zpřísnění měnové politiky, vnější rizika ale vedou centrální bankéře k opatrnosti. Stabilita úrokových sazeb je v případě ČNB zcela adekvátním rozhodnutím, zejména pokud si uvědomíme, že na poli zvyšování úroků toho česká centrální banka za uplynulé dva roky odpracovala již hodně. Finanční trhy budou bedlivě sledovat odpolední tiskovou konferenci bankovní rady: očekávám, že nová prognóza vyzní ve prospěch scénáře dlouhodobější stability úroků ČNB.

ČNB je v situaci, kdy po dvouleté sérii zvyšování úrokových sazeb nemá důvod s dalšími kroky spěchat. Úrokové sazby ČNB jsou relativně vysoké jak v porovnání se západní Evropou, tak v rámci středoevropského regionu. Jakkoliv by situace v regionálních ekonomikách opravňovala debatu o zpřísnění měnové politiky, což platí i pro ČNB, tak rizika přicházející z vnějšího prostředí vedou středoevropské centrální bankéře k opatrnosti.

Stabilita úrokových sazeb ČNB byla pro dnešní zasedání jednoznačně očekávána a skoro by se dalo říci, že pro finanční trhy bude zajímavější spíše vyznění odpolední tiskové konference bankovní rady, kde bude prezentována i nová čtvrtletní prognóza z dílny české centrální banky.

Očekávám, že prognóza potvrdí scénář dlouhodobější stability úrokových sazeb ČNB s tím, že jsou do budoucna v zásadě otevřeny obě možnosti pohybu úroků, tedy jejich další růst anebo naopak pokles. Pro zbytek letošního roku očekávám, že ČNB své úroky měnit nebude a repo sazba tak setrvá na úrovni 2,00 %.

Inflace v české ekonomice setrvá zhruba do příštího jara nad dvouprocentním cílem centrální banky, zpomalení růstu české ekonomiky ale výhledu na druhou polovinu roku 2020 povede ke zmírnění cenových tlaků. Případné změny úrokových sazeb v roce 2020 budou záviset především na vývoji vnějšího prostředí a na jeho dopadech na českou ekonomiku.

Osobně si myslím, že příští pohyb sazeb ČNB bude spíše nahoru, na takový krok si ale možná budeme muset počkat až do roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice