Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za červenec 2019


01.08.2019

Průzkum PMI, jenž mapuje aktivitu a náladu ve zpracovatelském průmyslu, potvrzuje, že se pesimismus v tomto sektoru přenáší z eurozóny na středoevropský region. V červenci klesl souhrnný PMI indikátor pro zpracovatelský průmysl jak pro Českou republiku, tak v případě Maďarska a Polska. Jde o poklesy na mnohaletá minima: v případě českého zpracovatelského průmyslu je souhrnný PMI indikátor nejníže od června roku 2009.

Souhrnný indikátor pro tuzemský zpracovatelský průmysl v červenci prudce klesl, z úrovně 45,9 na 43,1. Jde o horší výsledek, než co čekal finanční trh, a indikátor PMI je nyní na své nejnižší úrovni od června 2009. Průzkum hlásí, že výroba i nové objednávky v tuzemském zpracovatelském průmyslu klesají nejprudčeji od jara roku 2009. Na nové objednávky nepříznivě dopadá především slabší poptávka na exportních trzích. Indikátor PMI se v červenci zhoršil i v případě Polska a Maďarska.

Je patrné, že se na náladu průmyslových výrobců ve středoevropském regionu přenáší slabší výkon průmyslu v eurozóně, potažmo v Německu. Na evropský průmysl negativně dopadají jak globální obchodní války, tak politické nejistoty včetně nedořešené otázky brexitu.

Oficiální data o výkonu tuzemského průmyslu jsou zatím i nadále lepší, než co by naznačovaly průzkumy PMI. Exportně orientovaná česká ekonomika ale dopadům globálního zpomalení neunikne a pro letošní druhé pololetí lze čekat zpomalení růstu HDP České republiky.

Jak jsme zde konstatovali již v uplynulých měsících, signály z PMI průzkumu jsou pesimističtější, než oficiální data o průmyslové výrobě či objednávkách, tak jak je reportuje ČSÚ. Obdobný nesoulad mezi pesimismem průzkumů PMI a růstem průmyslové výroby v oficiálních statistikách je patrný také v Polsku. Nepříznivému vývoji ve vnějším prostředí ale exportně orientovaná česká ekonomika nemůže uniknout.

Očekávám proto, že v letošním druhém pololetí se dočkáme jak slabšího růstu tuzemské průmyslové výroby, tak zpomalení růstu HDP České republiky jako celku. Domácí poptávka, zejména spotřeba, by ale měla být i nadále solidní a za celý rok 2019 by měl růst HDP České republiky dle našich odhadů dosáhnout 2,3 %, když v roce 2018 činil 2,9 %.

Kurz koruny na zveřejnění indikátoru PMI nijak viditelně nereagoval: finanční trhy zpracovávají rozhodnutí a komentáře amerického Fedu ze středečního večera, česká měna se pak navíc soustředí na dnešní zasedání bankovní rady ČNB.

Navzdory signálům ze zpracovatelského průmyslu i nadále platí, že koruna by měla ve výhledu pro zbytek letošního roku a v roce 2020 profitovat jak z relativně atraktivní úrovně úrokových sazeb ČNB, tak z faktu, že si česká ekonomika i nadále vede dobře a sama o sobě nečelí žádné významné nerovnováze.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice