Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za červenec 2019


25.07.2019

Důvěra v tuzemskou ekonomiku v červenci nepatrně klesla a je nejslabší od října roku 2015. Pokles celkové důvěry byl ovlivněn slabší podnikatelskou důvěrou, a to konkrétně ve stavebnictví a službách. Důvěra v průmyslu se nezměnila, nicméně zůstává na nejnižší úrovni od září roku 2013: hlavní bariérou růstu je z pohledu průmyslových výrobců nedostatečná poptávka. Zlepšila se naopak důvěra spotřebitelů, jež byla v červenci nejsilnější za uplynulých pět měsíců a dostala se na úroveň z letošního února.

V případě průmyslu se snížilo hodnocení zahraniční poptávky a je tak patrné, že vnější faktory mají na tuzemský průmysl a českou ekonomiku jako celek negativní vliv. Určitým blýskáním na lepší časy by ale mohlo být mírné zlepšení celkové poptávky očekávané pro příští tři měsíce, jež signalizuje červencový průzkum. I nadále platí konstatování, že vývoj v zahraničí a především pak v německém průmyslu bude do dalších měsíců klíčovým faktorem i pro vývoj v tuzemském průmyslu.

Na průmyslovou aktivitu v eurozóně nepříznivě dopadají obchodní války, nepříznivý dopad ale má také stále nedořešený brexit. Pro celý letošní rok očekávám růst tuzemské průmyslové výroby na úrovni 2,2 %, což ale předpokládá, že se situace v průmyslu v eurozóně nebude dále zhoršovat.

Na straně spotřebitelů se důvěra zlepšila a překonala tak úroveň předchozích čtyř měsíců.

I nadále příznivá situace na trhu práce a obvyklá setrvačnost v chování spotřebitelů by měly vést k tomu, že spotřeba domácností bude i v letošním roce hrát úlohu klíčového tahouna růstu české ekonomiky.

Celkový vzkaz z červencového průzkumu lze shrnout tak, že růst české ekonomiky zpomaluje, nejedná se ale o žádné drama. Z tohoto pohledu nejde o překvapení.

Pro celý rok 2019 očekávám růst HDP České republiky zhruba na úrovni 2,3 % a slabší růst HDP je fakticky vítanou zprávou z toho důvodu, že povede k opadnutí inflačních tlaků a též se oslabí nerovnováhy v některých segmentech české ekonomiky, například na trhu práce.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice