Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí ze zasedání ČNB ze dne 22. prosince 2016


22.12.2016

Bankovní rada ČNB ponechala parametry měnové politiky beze změny: jak co se týče úrokových sazeb, tak závazku udržovat kurz koruny nad úrovní 27 za euro. Finanční trhy takový výsledek zasedání bankovní rady očekávaly, respektive jakékoliv jiné rozhodnutí ČNB by bylo velkým překvapením.

Pozornost se bude soustředit na odpolední tiskovou konferenci bankovní rady, nicméně ani zde nečekám žádné nové prohlášení ke kurzovému závazku. Bankovní rada by měla zopakovat, že kurzový závazek nebude ukončen dříve než ve 2. čtvrtletí 2017, a že coby pravděpodobný termín ukončení se i nadále jeví polovina roku 2017.

Zároveň ale bude bankovní rada velmi pravděpodobně konstatovat, že aktuální vývoj inflace znamená proinflační riziko pro její vlastní prognózu, jež byla zveřejněna počátkem listopadu. 

Debata bankovní rady ohledně pravděpodobného konce kurzového závazku by měla dostat výraznější impuls na únorovém zasedání. V únoru totiž ČNB bude mít hotovou čerstvou kvartální makroprognózu: ta bude reflektovat jak vyšší inflaci v české ekonomice, tak posuny v měnové politice ECB. 

V rozhodování o konci kurzového závazku čelí bankovní rada dilematu: vývoj inflace a mezd v české ekonomice by ospravedlnil ukončení kurzového závazku v nejbližším možném termínu, tedy ve 2. čtvrtletí 2017, nastavení měnové politiky ECB ale naopak hovoří proti tomu, aby ČNB ukončení svého kurzového závazku uspěchala. Osobně si i nadále myslím, že nastavení měnových podmínek v eurozóně nebude možné ignorovat, a že ČNB proto ze svého kurzového závazku vystoupí až na podzim 2017.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice