Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za červen 2019


24.06.2019

Důvěra v tuzemskou ekonomiku klesla druhý měsíc v řadě a v červnu se tak dostala nejníže od října roku 2015. V případě průmyslu důvěra spadla na nejnižší úroveň od září roku 2013: slabší hodnocení poptávky se nepříznivá promítá do očekávaného vývoje výroby a zaměstnanosti. Na tuzemský průmysl a obecně na celou ekonomiku dopadá zpomalení hospodářského růstu v eurozóně, což není překvapivé. Vnější faktory budou mít zásadní vliv na vývoj v české ekonomice i ve zbytku letošního roku: základním scénářem zůstává zpomalení růstu české ekonomiky oproti roku 2018.

Červnový průzkum hlásí pokles podnikatelské důvěry, což bylo taženo slabší důvěru v průmyslu, ve službách i v obchodu. Stavebnictví tak bylo jediným odvětvím, v němž se v červnu důvěra zlepšila: do tohoto odvětví se zpomalení růstu české ekonomiky promítne až se zpožděním a rok 2019 byl měl být pro tuzemské stavebnictví rokem úspěšným. V průmyslu je patrné slabší hodnocení poptávky, přičemž tahounem tohoto poklesu je zjevně slabší zahraniční poptávka. To odpovídá slábnoucímu růstu průmyslové výroby v eurozóně. Slabší poptávka se v tuzemském průmyslu promítá do nižších očekávání výroby do dalších měsíců a do nižšího očekávání zaměstnanosti.

Vývoj v zahraničí a především pak v německém průmyslu bude do dalších měsíců klíčovým faktorem i pro vývoj v tuzemském průmyslu. Na průmyslovou aktivitu v eurozóně nepříznivě dopadají obchodní války, nepříznivý dopad ale má také stále nedořešený brexit. Pro celý letošní rok očekávám růst tuzemské průmyslové výroby mírně nad dvěma procenty: aktuální odhad růstu činí 2,2 %, což předpokládá stabilizaci situace v průmyslu v eurozóně.

Na straně spotřebitelů důvěra stagnovala na své nejsilnější úrovni od letošního února. Spotřeba domácností by měla i nadále hrát úlohu klíčového tahouna růstu české ekonomiky.

Zpomalení hospodářského růstu se na chování spotřebitelů obvykle projevuje se zpožděním, spotřebitelské důvěře navíc i nadále hraje do karet příznivá situace na trhu práce. Dobrá nálada mezi tuzemskými spotřebiteli v tomto ohledu není překvapením a může ještě nějakou dobu vydržet.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice