Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za květen 2019


28.05.2019

Podnikatelská důvěra v květnu klesla a stáhla dolů i celkovou důvěru v tuzemskou ekonomiku. Tahounem poklesu důvěry byly služby a průmysl: ve službách se snižuje hodnocení poptávky, průmysl do dalších měsíců očekává slabší růst výroby.

Je otázkou, zda vyznění květnového průzkumu bude potvrzeno i v dalších měsících, nicméně pokles důvěry v průmyslu a službách v zásadě odpovídá obdobným signálům, jež přicházejí z ekonomiky eurozóny. V průmyslu je patrné slabší hodnocení poptávky, včetně výhledu exportů, což odpovídá tomu, že průzkumy z průmyslu eurozóny stále nepodávají pozitivní signály. Vývoj v zahraničí a především pak v německém průmyslu bude do dalších měsíců alfou a omegou i pro vývoj v tuzemském průmyslu.

Pro celý letošní rok očekávám růst tuzemské průmyslové výroby mírně nad dvěma procenty (2,1 %), což předpokládá stabilizaci situace v průmyslu v eurozóně. Aktuální důvěra a aktivita v evropském průmyslu je ale podlamována nejistotami spojenými s obchodním pnutím mezi USA a Čínou. Ze statistik je také patrné, že německé automobilky se i nadále potýkají s poklesem objednávek, což je brzdou i pro český průmysl.

Na straně spotřebitelů důvěra vzrostla na tříměsíční maximum, spotřeba domácností by měla i nadále hrát úlohu klíčového tahouna růstu české ekonomiky.

Spotřebitelům i nadále hraje do karet vývoj na tuzemském trhu práce, tedy přetrvávající hlad zaměstnavatelů po pracovní síle a s tím spojený solidní růst mezd. Zároveň je ale patrné, že na straně domácností roste chuť více spořit, což by v celkovém důsledku mělo vést ke zpomalení tempa růstu spotřeby domácností v porovnání s růstem vykázaným v několika předchozích letech.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice