Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Jak jsme přišli o růst


28.05.2019

Česká ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku oproti poslednímu čtvrtletí roku minulého o solidního půl procenta. Vzhledem k tomu, jak se koncem roku vyvíjely předstihové ukazatele zde i v Německu, to je jistě pozitivní překvapení. Ale podívejte se kolem sebe. Už takové Německo rostlo o 0,4 %, a to se v něm skutečně průmyslové produkci moc nevedlo. Český růst však bledne ve srovnání s růstem v okolitých zemích. Polsko rostlo tempem 1,4 % q/q a s výjimkou konce roku 2018 roste tempem nejméně procento q/q nepřetržitě konce roku 2016. Maďarská ekonomika přidala dokonce 1,5 % q/q a zaznamenala deváté čtvrtletí v řadě s mezičtvrtletním tempem růstu nejméně 0,9 %. Slovenská ekonomika přidala 0,9 % a v posledních devíti čtvrtletích nerostla mezičtvrtletním tempem pomalejším než 0,8 % q/q.

A ekonomika česká? Od třetího čtvrtletí 2017 byl její nejlepší výsledek 0,8 %.  Od konce druhého čtvrtletí 2017 je polská i maďarská ekonomika větší o skoro 9 %, slovenská o více 7 %; ta česká o 4,3 %. Proč za základ bereme právě konce 2. čtvrtletí? Protože ČNB právě ve 3. čtvrtletí – 4. srpna 2017 – poprvé utáhla měnovou politiku. A od té doby tak učinila ještě sedmkrát.

Ano, příčin zaostávání českého růstu za růstem okolních zemí může být hodně a je možné, že za něj nakonec tyto zaplatí cenu v podobě vysoké inflace (maďarská i polská v posledních měsících výrazně akcelerují). Ale při pohledu na obrázek a při vědomí toho, že v ČR od konce intervencí žádné inflační nebezpečí nehrozilo (většina zvýšené inflace byla v posledních třech letech způsobena pouze sektorem bydlení), se nezdá být úplně nemožné, že nás ČNB svou politikou o růst připravila.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice