Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za duben 2019


21.05.2019

Dubnová statistika cen výrobců přináší překvapení ve směru vyšších než očekávaných inflačních tlaků. Duben hlásí zrychlení růstu výrobních cen v zemědělství i průmyslu, a zejména v případě průmyslu je cenový růst výraznější, než se čekalo. Na úrovni 4,3 % je meziroční růst výrobních cen v průmyslu nejsilnější od závěru roku 2011 a směřuje nad prognózu ČNB.

V případě průmyslu zaúřadovaly vyšší ceny ropy, ale také zrychlení růstu cen v potravinářském průmyslu, v textilním průmyslu či ve výrobě elektrických zařízení. ČNB pro letošní druhé čtvrtletí očekávala růst cen průmyslových výrobců v průměru na úrovni 3,3 %, dubnový výsledek tak naznačuje, že prognóza centrální banky bude překonána ve smyslu vyšší inflace na straně průmyslových výrobců.

I nadále platí konstatování, že tahounem růstu cen v tuzemském průmyslu je řada faktorů: jednak v podobě vysokého využití výrobních kapacit a tlaku na růst mezd, vliv má také růst cen ropy, patrné jsou dopady loňského sucha na ceny v zemědělství a na cenách se projevuje také neschopnost koruny trvaleji posílit.

V zemědělství růst výrobních cen v dubnu zrychlil z 8,1 na 9,4 %. ČNB pro celé druhé čtvrtletí čeká růst výrobních cen v zemědělství tempem 10 %, dubnový výsledek tak v tomto ohledu zřejmě překvapení nepředstavuje. Nicméně, projevují se dopady loňského sucha: prudce rostou ceny v rostlinné výrobě, což by se mělo postupně přelévat i do vyšších cen v živočišné výrobě a v konečném důsledku bude pokračovat tlak směrem k růstu cen potravin pro koncové spotřebitele.

Domácí poptávka v tuzemské ekonomice je stále dost silná na to, aby umožňovala výrobcům přenášet vyšší náklady na odběratele a finální spotřebitele.

Kombinace vývoje cen komodit a stále silné domácí poptávky bude držet celkovou inflaci nad dvouprocentním cílem i po zbytek letošního roku. Zároveň ale platí, že na tuzemskou ekonomiku teprve v letošním roce začne plnou měrou dopadat zvýšení úroků ČNB, k němuž centrální banka přistoupila v průběhu roku 2018.

Vývoj cen výrobců tak sice vybízí k ostražitosti, dle mého názoru ale v nejbližších měsících nepovede ke změně názoru bankovní rady, která předpokládá, že sazby ČNB zůstanou po zbytek letošního roku beze změny, a že květnové zvýšení úroků zůstane pro rok 2019 v tomto ohledu ojedinělou změnou.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice