Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za duben 2019


14.05.2019

Růst spotřebitelský cen v tuzemské ekonomice v dubnu překvapivě zpomalil. Celková meziroční inflace klesla z 3,0 % na 2,8 % a je tak nižší, než co čekal trh i centrální banka.

Za poklesem celkové inflace lze spatřit především vývoje cen alkoholu a tabáku, a též potravin a nealkoholických nápojů, zmírnění zřejmě vykáže i tzv. jádrová inflace. Ceny pohonných hmot v dubnu sice zrychlily svůj meziroční růst, nicméně zpomalení cenového růstu v řadě ostatních položek spotřebního koše stáhlo celkovou inflaci jak pod prognózu ČNB, jež činila 2,9 %, tak pod očekávání trhu, jež počítalo s inflací beze změny na úrovni 3,0 %.

Celková inflace na úrovni 2,8 % sice zůstává nad dvouprocentním inflačním cílem centrální banky, nicméně inflace by měla mírně klesat i v dalších měsících a letošní březen s tříprocentní inflací tak zřejmě bude po delší dobu představovat vrchol cenového růstu v tuzemské ekonomice.

Tzv. jádrová inflace, jež v březnu činila 2,8 %, v dubnu zřejmě mírně klesla: oficiální data o jádrové inflaci ještě nejsou k dispozici, během dneška je zveřejní ČNB. Mírný pokles jádrové inflace v průběhu letošního druhého čtvrtletí by byl v souladu s nedávno zveřejněnou prognózou z dílny ČNB.

Data o dubnové inflaci nahrávají scénáři stability úrokových sazeb, tak jak jej pro zbytek letošního roku vykresluje nedávno zveřejněná čtvrtletní prognóza ČNB.

Lze tak předpokládat, že zvýšení úrokových sazeb, k němuž ČNB přistoupila počátkem května, bude pro letošní rok představovat jedinou změnu měnově-politických úrokových sazeb v české ekonomice. Odpověď na otázku, zda se budou sazby ČNB měnit v roce 2020 a zda půjde o růst či pokles sazeb, bude záviset na více faktorech. Na výhled úroků ČNB bude mít vliv jak vývoj v tuzemské ekonomice včetně růstu HDP a souvisejících poptávkových a nákladových tlaků, tak hospodářský vývoj v eurozóně a jeho implikace pro politiku ECB.

Osobně očekávám, že sazby ČNB půjdou v roce 2020 dále nahoru, půjde ale o pozvolný proces a příští změnu sazeb čekám až na jaře roku 2020.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice