Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

V čínské ekonomice se blýská na lepší časy


10.05.2019

Čínská ekonomika je po USA druhou největší ekonomikou světa. Z hlediska příspěvku k růstu světové ekonomiky je s velkou rezervou vůbec tou nejdůležitější ekonomikou, neboť přispívá k růstu světového HDP bezprecedentní jednou třetinou, jak ukazuje následující graf. S nadsázkou se tak dá tvrdit, že pokud by čínská ekonomika dostala chřipku, světová ekonomika by dostala minimálně zápal plic.

Očekávané příspěvky k růstu světového HDP v roce 2019

Čínská ekonomika se již několik let nachází ve fázi strukturálního poklesu dynamiky HDP, když se čínští vládní představitelé postupně snaží posunout strukturu ekonomiky směrem od investic ke spotřebě domácností. Investice totiž tvoří přibližně polovinu výstupu ekonomiky, přičemž ve vyspělých zemích se tento podíl obvykle pohybuje pouze okolo jedné pětiny. Čínští představitelé jsou si dobře vědomi faktu, že tato struktura ekonomiky není dlouhodobě udržitelná.

Mírné zpomalování čínské ekonomiky pokračovalo také v loňském roce s růstem HDP o 6,6 %. Ve světle růstu vyspělých zemí, včetně Česka, je to stále růst mimořádný, nicméně pro Čínu bylo toto tempo nejnižší za uplynulých 28 let. Na začátku letošního roku vypadala čínská makroekonomická data dosti bídně a investoři se logicky začali obávat, zdali v čínském hospodářství nedojde k tvrdému přistání.

Poslední data naštěstí potvrdila, že je na tom čínská ekonomika relativně lépe než na začátku roku. Mezi klíčové faktory lepšící se kondice čínského ekonomického draka patří stimuly ze strany monetární politiky, směřované na podporu poskytování úvěrů malým a středním podnikům, stimuly ze strany fiskální politiky v podobě daňových škrtů pro podniky a v neposlední řadě neustále propíraný pokrok v obchodních vyjednáváních mezi s USA s tím, že by mohla být obchodní dohoda na světě již do měsíce.

Lepší situace se projevila mimo jiné tím, že velmi důležitý indikátor čínského průmyslového sektoru – index nákupních manažerů PMI – se v březnu výrazně zlepšil a jeho hodnota se vrátila nad padesátibodovou hranici oddělující expanzi od kontrakce. Vedle toho zaznamenaly na začátku roku enormně silnou rally čínské akcie, které oproti konci loňského roku vyskočily o masivních 30 %.

Světová ekonomika je stále ve slabší kondici, což potvrdil Mezinárodní měnový fond, který snížil odhad růstu světového HDP v letošním roce z 3,5 na 3,3 %, což je nejslabší tempo od globální finanční krize. Odhad na růst HDP Číny nicméně Mezinárodní měnový fond vylepšil o desetinu procenta na 6,3 %. Kolaps čínské ekonomiky nás tak velice pravděpodobně nečeká, naopak, vypadá to na zdravou stabilizaci.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice