Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za březen 2019


08.05.2019

Růst maloobchodních tržeb byl v březnu blízko očekávání a první čtvrtletí celkově hlásí solidní vývoj.

Březnový meziroční růst maloobchodních tržeb vyjma motoristického segmentu činil 4,3 % a jen zcela nepatrně tak zaostal za očekáváním trhu, jež činilo 4,5 %. Tržby byly taženy prodeji nepotravinářského zboží: teplé počasí se projevilo na silném růstu prodejů zboží souvisejícího se sportem a rekreací (meziroční růst činil 18,5 %), téměř 15 % si připsali prodejci oděvů a obuvi, a dvouciferný růst tržeb zaznamenali prodeje zařízení a potřeb pro dům a zahradu.

Pokles naopak vykázaly tržby za prodeje potravin, to však lze připsat načasování velikonočních svátků v letošním a loňském roce. Předpokládám, že letošní duben naopak vykáže slušný růst prodejů potravin.

Z hlediska forem prodeje pokračuje silný růst prodejů skrze internet a zásilkové obchody: v březnu meziročně o více než 22 %, což je letos zatím nejsilnější růst.

Za první čtvrtletí letošního roku tak růst maloobchodních tržeb dosáhl 4,8 %, což je stejný nárůst jako za celý loňský rok. Přesto ale pro letošek i nadále očekávám v porovnání s rokem 2018 mírné zpomalení růstu maloobchodních tržeb, což by mělo být dáno o něco slabším růstem mezd a postupně se zvyšující mírou úspor domácností. Růst spotřeby domácností se nemůže zrychlovat věčně, i tak ale platí konstatování, že spotřeba letos zůstane jedním z hlavních pilířů růstu HDP České republiky.

Pro letošní rok odhaduji růst maloobchodních tržeb (vyjma motoristického segmentu) zhruba v pásmu 4,0 až 4,5 %. Šlo by tak o mírné zpomalení z růstu 4,8 %, jenž byl vykázán za celý rok 2018.

Tržby v segment motorových vozidel nenavázaly na únorový růst: tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů v březnu meziročně klesly o 0,3 %, za celé první čtvrtletí pak tyto prodeje klesly o 1,7 %.

Domnívám se, že po loňském poklesu, jenž činil 2,1 %, by se tržby za prodeje motorových vozidel mohly letos stabilizovat anebo dokonce mírně oživit. Výrazný růst bych ovšem v tomto segmentu nečekal, neboť vývoj tržeb zde stále porovnáváme s velmi silnou základnou, kterou tvoří prodeje z předchozích let.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice