Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Slušnost a ochrana krédem společnosti TUTAMEN SICAV, a.s.


05.05.2019

Český fond kvalifikovaných investorů byl založen společností TUTAMEN SICAV, a.s. 1. dubna 2017. Aktuální majetek fondu je cca 200 mil. Kč, za rok 2018 očekává výkonnost 2 - 3 % (po schválení auditovaných výsledků). Hlavními osobnostmi stojícími za fondem jsou Pavel Němec a Jan Krejsa.

 

1. V uplynulém roce v tuzemsku klesl objem fondů kolektivního investování o 2 %. Naopak aktiva fondů kvalifikovaných investorů meziročně vzrostla o 17 %. Čím si takový výrazný rozdíl vysvětlujete? Přestávají být tradiční podílové fondy pro investory atraktivní?

To si nemyslím, že by fondy kolektivního investování ztratily na atraktivitě. Pro retailového klienta jsou stále vhodnou investicí. Spíše to bude dáno tím, že díky růstu úrokových sazeb se přelévaly peníze z fondů zpět do bankovních vkladů. V neposlední řadě rok 2018 nebyl investičně jednoduchý a velká část fondů byla ve ztrátě, což se také podílelo na snížení majetku ve fondech.

Fondy kvalifikovaných investorů jsou v posledních několika letech nejrychleji rostoucí segment. Je to dáno zajímavými investičními strategiemi, které fondy nabízejí a přinášejí klientům často i lepší výnosy a zhodnocení jejich investic. Jak společnost bohatne, zvětšuje se i skupina potencionálních investorů, kteří se naučili v minulosti investovat právě do fondů kolektivního investování a dnes hledají zajímavější alternativy. A ty jim nabízejí právě fondy pro kvalifikované investory.

2. Dokázal byste vlastními slovy v krátkosti popsat, co to vlastně je fond kvalifikovaných investorů a pro koho je určen? Jaký je profil Vašeho ideálního investora?

Pojem kvalifikovaného investora je definován zákonem a tím je potřeba se řídit. Když to zjednoduším, tak to musí být klient, který má prokazatelné a dostatečné příjmy a majetek, aby mohl investovat minimálně 1 mil. Kč a současně by to neměl být investor – začátečník a měl by tudíž mít dostatečné předešlé zkušenosti z investování na finančních trzích.

3. Fondům kvalifikovaných investorů prospěly legislativní změny realizované po roce 2014. Byla zavedena možnost zakládat investiční fondy s proměnným základním kapitálem (SICAV), snížila se minimální hranice na investici na 1 mil. Kč, rovněž zmizel limit na maximální počet investorů v jednom fondu. Očekáváte v dohledné době nějakou další změnu v regulatorním prostředí?

Domnívám se, že současné nastavení je odpovídající. Je možné, že dojde pouze k dílčím změnám a úpravám. Spíše očekávám určité zpřísnění v oblasti povolování činnosti nových fondů.

4. Vaším krédem je slušnost a ochrana. Jak se to konkrétně projevuje v přístupu ke klientům a jejich majetku?

Klientů si opravdu vážíme. Dali nám důvěru a považujeme za naprosto zásadní, abychom je nezklamali. Slušnost pro nás není jenom slovo, ale životní princip.

Ochrana se projevuje především v investiční strategii našeho fondu, cílem není dosahovat dvouciferných výnosů při vysokém riziku. Jsme konzervativní a snažíme se v prvé řadě chránit majetek klientů.

5. Kladete důraz na znalost tuzemského prostředí a realizaci investic jen v české měně. Díky tomu jste eliminovali měnové riziko a související náklady. Není však zdejší „rybníček“ na atraktivní příležitosti příliš chudý?

Může se to zdát, pro nás tomu tak ale není. Jsme z významné části fond fondů a investujeme do jiných fondů kvalifikovaných investorů. Těch je na trhu cca 250 a my jsme prozatím investovali do zhruba 15 z nich, takže prostor je stále velký a nové fondy dále vznikají. K tomu lze připočíst další investiční nástroje, jako jsou dluhopisy, poskytování zajištěných investičních úvěrů apod., které ve svém portfoliu využíváme. Takže příležitostí je stále hodně. Ovšem mnohem důležitější, než jejich počet, je jejich kvalita. Najít a vybrat mezi nimi ty nejlepší je naše každodenní práce a přidaná hodnota, kterou dáváme klientovi.

Děkujeme za Vaše odpovědi.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice