Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

ČNB – rozhodnutí bankovní rady z 2. května 2019


02.05.2019

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání zvýšila své úrokové sazby. Jde o první zvýšení od loňského listopadu a tento krok byl bankovní radou opět fakticky avizován předem. Dvoutýdenní repo sazba tak byla zvýšena o čtvrt procentního bodu, na úroveň 2,00 %. Jedná se o osmé zvýšení v tomto cyklu, jenž ČNB zahájila v srpnu roku 2017. Jakkoliv ČNB tento krok jasně naznačovala a pro trh by tak nemělo jít o překvapení, tak rozhodování dle mého názoru nebylo jednoduché, neboť vyšší inflace v české ekonomice a absence posilování koruny na jedné straně jsou z pohledu inflačních tlaků značně kompenzovány výhledem zpomalení hospodářského růstu v eurozóně.

Inflace v české ekonomice od počátku letošního roku roste a v březnu v meziročním vyjádření činila 3,0 % a dostala se tak výrazně nad dvouprocentní inflační cíl centrální banky. Nad prognózu ČNB se v letošním prvním čtvrtletí dostala také jádrová inflace, čemuž napomohla i absence posílení české měny.

Na druhou stranu ale závěr roku 2018 přinesl zpomalení tempa růstu spotřeby domácností, jež bylo spojeno se zpomalením růstu mezd a nárůstem míry úspor domácností. Na paměti je dobré mít i skutečnost, že zvyšování úroků, k němuž ČNB přistoupila v průběhu roku 2018, se do české ekonomiky plnou měrou promítne teprve v průběhu letošního roku.

Pohled na vnější faktory, tedy na eurozónu, byl v uplynulých měsících ve znamení přepisování výhledu růstu HDP směrem dolů a ECB v tomto prostředí oddaluje vizi svého prvního zvýšení úrokových sazeb. Ostatně, výhled růstu HDP pro letošní rok přepíše velmi pravděpodobně směrem ke slabším úrovním i samotná ČNB: ta v únorové prognóze čekala pro letošní rok růst HDP 2,9 %, nová prognóza bude zveřejněna na dnešní odpolední tiskové konferenci.

Směrem nahoru by ČNB naopak měla přepsat prognózu průměrné inflace pro letošní rok, když v prognóze z počátku února ČNB čekala inflaci na úrovni 2,2 %. Moje aktuální prognóza pro růst HDP České republiky pro letošní rok činí 2,2 % (loni růst činil 2,9 %), inflaci pak vidím na úrovni 2,5 % (v roce 2018 činila průměrná inflace 2,1 %).

Protichůdnost výše uvedených faktorů z mého pohledu znamená, že dnešní rozhodování o sazbách nebylo triviální: zvýšení úroků není překvapením, řada členů bankovní rady tuto možnost avizovala, nicméně osobně mám pochopení i pro případné opatrnější postoje k otázce zvýšení úroků ČNB.

Zároveň si myslím, že dnešní zvýšení úroků ČNB bude pro letošní rok pravděpodobně jediné, pokud se tedy nezačne výrazněji zlepšovat vnější ekonomické prostředí. Inflace v české ekonomice na svých stávajících úrovních zřejmě kulminuje a tempo růstu HDP si letos projde dalším zpomalením: růst cenových tlaků by tak postupně měl opadat a ČNB se bude více soustředit na vnější rizika v podobě slabšího hospodářského růstu na našich hlavních exportních trzích.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom, Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice