Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

5 otázek pro.. Pavla Němce, spoluzakladetele a partnera společnosti TUTAMEN SICAV, a.s.


02.05.2019

Pavel Němec působí na českém finančním trhu od roku 1995. Během své kariéry zastával manažerské posty ve společnostech ATLANTIK finanční trhy, ABN AMRO Penzijní fond nebo J&T. Je spoluzakladatelem a partnerem společnosti TUTAMEN SICAV, a.s. Vystudoval Fakultu informatiky a Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je ženatý a má dvě děti.

 

1. Jak byste sám sebe charakterizoval jako investora?

Dříve jsem býval dynamický investor s přímými investicemi do akciových titulů. Dnes jsem již konzervativnější, což přišlo se získanými zkušenostmi a také s přibývajícím věkem.

2. Budujete si vlastní investiční portfolio nebo své finance necháváte ve správě společností, ve kterých působíte? Jaká investiční aktiva upřednostňujete?

Jeden z důvodů, proč jsem spoluzakládal investiční fond Tutamen, byla správa mých vlastních investic. Portfolio fondu odráží můj investiční profil, takže cca 50 % je v nástrojích s fixním výnosem a druhých 50 % ve volatilnějších nástrojích, jako jsou nemovitosti, komodity, private equity a alternativy. Abych si postavil takto široce diverzifikované portfolio, tvořené z nástrojů určených pro kvalifikované investory, potřeboval bych 20 mil. Kč. V našem fondu je to ale možné již od investice 1 mil. Kč.

3. Jak se díváte na alternativní investice jako jsou umění, historické vozy či alkohol? Preferujete fyzické vlastnictví, tedy možnost si na věc přímo takzvaně sáhnout, nebo investici do firmy či fondu, která se na vybraný artikl specializuje?

Vždy záleží na konkrétním segmentu investice. Pokud dané oblasti nerozumím, důvěřuji fondům, které se na tuto oblast specializují a mají odborníky, kteří vybírají zajímavé investiční příležitosti, čímž i eliminují případná rizika spojená s podvody a falsy, což je například u uměleckých děl běžné. Proto do alternativ investuji také přes náš fond.

Neznamená to ale, že si nekoupím obraz, který se mi líbí a je jasného původu, např. koupený přímo v ateliéru od autora.

4. Proč jste se rozhodl realizovat právě ve fondu kvalifikovaných investorů?

Pohybuji se ve správě klientských aktiv téměř celou svoji profesní kariéru. Troufnu si říci, že vím, jaká mají klienti s investovatelným majetkem řádově v milionech korun očekávání a náš fond kvalifikovaných investorů jim díky svojí unikátní strategii nabízí elegantní řešení.   

5. Co byste doporučil začínajícím investorům? Může si v dnešní době nepřeberných možností laik sám sestavit a spravovat vlastní portfolio nebo je efektivnější vše svěřit profesionálům?

Klient si samozřejmě může sestavit své portfolio sám, ale z mých zkušeností, výsledky nebývají dobré. Spíše naopak, klienti často špatným investičním rozhodnutím přicházejí o značnou část svého majetku a tyto chyby jsou nenapravitelné. Jednoznačně doporučuji se obrátit na odborníky, kteří mají na trhu prověřený kredit a dostatek zkušeností. Uvedu příklad - je to v zásadě stejné, jako u jiných odborných profesí, kdy si taky nikdo sám doma neplombuje zuby nebo nesepisuje smlouvu na koupi domu, ale raději půjde v těchto případech za zubařem, respektive právníkem. 

Děkujeme za Vaše odpovědi.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice