Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za duben 2019


25.04.2019

Důvěru v české ekonomice táhl v dubnu nahoru průmysl, zlepšení sentimentu v tomto sektoru ale může být spíše jednorázové.

Důvěra v tuzemské ekonomice v dubnu mírně vzrostla, a to díky lepšímu sentimentu mezi podnikateli. Bližší pohled na zkoumané sektory pak odhaluje, že důvěra se zlepšila v průmyslu, zatímco ostatní sektory, tedy stavebnictví, obchod a služby, hlásí meziměsíční pokles důvěry.

Růst důvěry v tuzemském průmyslu je každopádně zajímavý signál, bližší pohled na situaci v tomto sektoru ale ukazuje, že nedostatečná poptávka se stává hlavní bariérou růstu produkce.

Zlepšení sentimentu v tuzemském průmyslu asi není něco, co by se dalo očekávat při pohledu na jiné průzkumy, konkrétně na index nákupních manažerů – PMI, a to nejen pro tuzemský průmysl, ale zejména pro průmysl v eurozóně.

Bližší pohled na dubnový průzkum ale ukazuje, že se sentiment v tuzemském průmyslu zotavil z březnového propadu a fakticky se jen vrátil na úrovně, na nichž byl v předchozích třech měsících, tedy v období od loňského prosince do letošního února. Navíc se mírně zhoršila očekávání tuzemských průmyslových výrobců ohledně vývoje poptávky pro následující tři měsíce.

Nedostatečná poptávka je nyní již vnímána coby hlavní bariéra pro další růst produkce (dle 29 % respondentů) a je již významnější bariérou, než nedostatek zaměstnanců (jenž uvádí coby hlavní bariéru 26 % respondentů). Právě nedostatek zaměstnanců byl hlavní bariérou růstu nepřetržitě od závěru roku 2017 až do počátku roku letošního.

Celkově se tak domnívám, že důvěra v průmyslu se sice trochu zpravila po březnovém propadu, do dalších měsíců bych ale další zlepšování nečekal, pokud tedy nepřijdou pozitivní zprávy ze zahraničí a zejména pak z německého průmyslu.

Na straně spotřebitelů se důvěra zhoršila, z historického pohledu ale zůstává nadprůměrně silná.

Spotřebitelé se obávají jak celkové ekonomické situace, čemuž se v záplavě zpráv o zhoršování výhledu světové i české ekonomiky nelze až tak divit. Obavu vzbuzuje také růst cen v české ekonomice.

Vývoj spotřebitelské důvěry opakovaně naznačuje, že se růst spotřeby domácností letos zpomalí. I nadále ale platí, že spotřeba domácností bude jedním z klíčových tahounů růstu české ekonomiky jako celku, vše je ale nutno zasadit do obrázku celkového zpomalení růstu HDP v letošním roce.

Očekávám, že růst HDP letos zpomalí na 2,2 % z loňských 2,9 %. Dubnový průzkum důvěry v tomto ohledu nic nemění: sentiment se zlepšil pouze v průmyslu, což se v dalších měsících nemusí opakovat. Při úvahách o výhledu měnové politiky si zároveň myslím, že dubnový průzkum důvěry v české ekonomice je argumentem pro stabilitu úrokových sazeb ČNB ve stávajícím kalendářním čtvrtletí.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom, Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice