Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za listopad 2016


13.12.2016

Inflace v listopadu povyskočila více, než se čekalo: překvapil silnější cenový růst u potravin a také v oddíle stravování a ubytování, kde se zřejmě projevilo blížící se spuštění elektronické evidence tržeb.

Inflace v listopadu zaznamenala nejvyšší meziroční úroveň od června roku 2013, pro měnovou politiku ale není vzkaz až tak jednoznačný. Tahounem růstu meziroční inflace jsou ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků, v listopadu pak také došlo ke zrychlení růstu cen ve veřejném stravování, což může být určitá předzvěst zavedení EET. Položky spadající do jádrové inflace ovšem vykázaly celkově smíšený vývoj, když meziroční růst cen zpomalil u položek jako jsou odívání, obuv a bytové vybavení. 

Listopadový nárůst celkové inflace tedy primárně není až tak důsledkem rostoucí poptávky v české ekonomice, jako spíše důsledkem vývoje cen potravin a působení specifických faktorů. Zároveň ale lze nyní konstatovat, že se celková inflace může dostat na úroveň dvouprocentního cíle české centrální banky již v průběhu prvního čtvrtletí roku 2017. ČNB čelí při svých úvahách o ukončení kurzového závazku dilematu: zatímco data z české ekonomiky, především vývoj inflace a mezd, hovoří pro ukončení kurzového závazku ČNB zhruba v polovině roku 2017, tak vnější prostředí v podobě měnové politiky ECB hovoří pro pozdější odchod z režimu devizových intervencí. 

Osobně si i nadále myslím, že k ukončení kurzového závazku ČNB dojde až během podzimu 2017, neboť nastavení měnových podmínek v eurozóně představuje velmi důležitý faktor i pro uvažování české centrální banky. Nicméně: čerstvě zveřejněné údaje o vývoji inflace budou živnou půdou pro spekulace na ukončení kurzového závazku ke konci prvního pololetí 2017.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice