Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Globální faktory vedou k růstu cen středoevropských vládních dluhopisů


18.04.2019

Ceny vládních dluhopisů v Německu a USA výrazně vzrostly. Podpořila je Evropská centrální banka (ECB) i americký FED, které pro letošek de facto odbouraly scénář zvyšování úroků. V eurozóně působí nepříznivě signály ze zpracovatelského průmyslu.

Příležitosti:

  • Rada guvernérů FEDu překvapila trhy novým výhledem úrokových sazeb. FED tím zřejmě ukončil cyklus zvyšování úrokových sazeb. Očekávaná trajektorie klíčové sazby FEDu se posunula o půl procentního bodu směrem dolů a nyní indikuje stabilitu úroků s možností jednoho zvýšení v následujících dvou letech. Trhy už počítají i s úplným obratem cyklu úrokových sazeb s možností prvního snížení úroků v zimě. Na odstranění rizika dalšího zpřísňování měnové politiky zareagovala pozitivně i riziková aktiva - ceny akcií i korporátních dluhopisů vzrostly.
  • Zveřejnění prvních závěrů tzv. Muellerova vyšetřování přispělo k poklesu politické nejistoty. Absence důkazů o přímých vazbách prezidenta Donalda Trumpa na Rusko snižuje tlak na jeho případné odvolání.

Hrozby:

  • Zprávy z eurozóny jsou nadále ve znamení slabého tempa hospodářského růstu a absence výraznějších inflačních tlaků. PMI průzkum sice pro letošní 1. čtvrtletí indikuje mezikvartální růst HDP 0,2 % (stejně jako v závěru roku 2018). Velmi rozdílné signály však PMI vysílá pro klíčové sektory ekonomiky - pro služby a zpracovatelský průmysl. Zatímco v případě služeb pokračuje mírný růst aktivity, PMI indikátor pro průmysl je hluboko v pásmu, které signalizuje pokles aktivity. Nepříznivé jsou zejména signály přicházející z Německa.

Středoevropský region čelí dilematu v podobě zatím ještě solidního růstu domácích ekonomik a zhoršujícího se vnějšího prostředí, jež ilustruje zejména německý průmysl. Průzkumy PMI pro zpracovatelský průmysl naznačují, že pokles aktivity v eurozóně má na náš region prohlubující se vliv. Nicméně oficiální čísla o vývoji průmyslové výroby stále zůstávají v kladném teritoriu.

Změna úroků ČNB bude záviset hlavně na eurozóně

Akcie v březnu pokračovaly díky optimismu ohledně obchodních jednání mezi USA a Čínou a také holubičímu FEDu a ECB v rostoucím trendu. Index S&P 500 skončil se ziskem 1,8 % v čele s technologickými (+4,8 %) a nemovitostními (+4,5 %) tituly. Technologie těžily ze zájmu o růstové společnosti, nemovitosti především z očekávání vývoje úrokových sazeb. Trh čeká nepříznivé firemní výsledky za 1Q 2019 a upíná se k ekonomickým datům a měnové politice. V Evropě (+1,7 %) v březnu převládl pozitivní sentiment, automobilky a banky zde ale byly pod značným tlakem. Region střední a východní Evropy odmazal 0,7 %, když ztráty u polských titulů převážily nad maďarské zisky.

Ceny vládních dluhopisů v Německu a USA výrazně vzrostly. Vzpruhou jim bylo, že ECB i FED pro letošek fakticky odbouraly scénář možného zvýšení úroků. V eurozóně navíc působí nepříznivé signály ohledně výkonu zpracovatelského průmyslu, a to zejména v případě Německa. Rostly i ceny středoevropských vládních dluhopisů. Vliv měly nejen globální faktory, stejně působily i komentáře regionálních centrálních bank. ČNB ponechala v březnu repo sazbu opět beze změny na úrovni 1,75 %. Bankovní rada jasně naznačuje, že případné zvýšení úroků ČNB bude záviset hlavně na vývoji v eurozóně.

 

Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice