Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za březen 2019


17.04.2019

Ceny průmyslových výrobců v březnu dále zrychlily svůj meziroční růst a mírně překonaly očekávání trhu. Mírně naopak zpomalil růst výrobních cen v zemědělství, nicméně jak ceny v zemědělství, tak v průmyslu rostly v prvním čtvrtletí výrazněji, než co předpokládala ČNB. Zrychluje se také růst výrobních cen ve stavebnictví, službách či dopravě. Na růstu výrobních cen se promítá jak vysoký stupeň využití výrobních kapacit v průmyslu včetně růstu mezd, tak absence posilování koruny, a v zemědělství úřaduje i loňské sucho.

Ceny výrobců v tuzemské ekonomice ve většině případů v březnu zrychlily svůj růst. Tahounem růstu cen je řada faktorů: jak v podobě vysokého využití výrobních kapacit a tlaku na růst mezd, vliv má také růst cen ropy, patrné jsou dopady loňského sucha na ceny v zemědělství a na cenách se projevuje také neschopnost koruny trvaleji posílit.

Za celé první čtvrtletí vykázaly ceny průmyslových výrobců meziroční růst 3,5 %, když ČNB ve své prognóze z počátku února čekala růst 2,7 %. Výrobní ceny v zemědělství pak v prvním čtvrtletí vzrostly o 6,9 %, když ČNB čekala meziroční růst 5,5 %.

Domácí poptávka v české ekonomice je stále dost silná na to, aby umožňovala výrobcům přenášet vyšší náklady na odběratele a finální spotřebitele, což se v prvním čtvrtletí projevilo v rychlejším růstu spotřebitelských cen, tedy ve vyšší inflaci. Se zpomalováním růstu české ekonomiky, včetně pomalejšího růstu spotřeby domácností, sice cenové tlaky poněkud opadnou, celková inflace má ale stále nakročeno k tomu, aby i po zbytek letošního roku zůstala nad dvouprocentním inflačním cílem.

Údaje o cenách výrobců připomínají, že v české ekonomice přetrvávají inflační tlaky, z pohledu měnové politiky ale platí, že pro další kroky ČNB bude velmi důležitý vývoj v zahraničí, především ekonomická situace v eurozóně. Právě vnější nejistoty povedou dle mého názoru k tomu, že ČNB ponechá své úrokové sazby beze změny po celé druhé čtvrtletí letošního roku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice