Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

EKKA-Gold PŘEDSTAVUJE - Producent Münze Österreich - 1


04.04.2019

Co Vám chceme představit?

· Světoznámého a uznávaného producenta mincí a slitků ze vzácných kovů, VÍDEŇSKOU MINCOVNU MÜNZE ÖSTERREICH s bohatou historií

· Nejznámější výrobek rakouské mincovny – WIENER PHILHARMONIKER ve všech jeho modifikacích

· Uznávané zlaté investiční mince DUKÁTY a GULDENY – novoražby z dílny MÖ nesoucí „rok ražby“ 1915

· Řadu zlatých investičních mincí s KORUNOVÝM NOMINÁLEM 10, 20 a 100 korun

· Řadu zlatých investičních mincí s ŠILINGOVÝM NOMINÁLEM 25, 100 a 1000 OES (Babenberger)

825 LET VÍDEŇSKÉ MINCOVNY

Münze Österreich AG s přibližně 800. letou zkušeností je světově proslulá společnost zaměřená na prvotřídní zpracování drahých kovů a výrobu známých mincí. Dnes je vnímána jako globální hráč a světově uznávaný razič mincí a medailí, a to včetně produkce oběživa pro Republiku Österreich.

Od roku 1988 působí MÖ AG jako 100% dceřiná společnost Oesterreichischen Nationalbank. Výroba, stejně jako vedení společnosti, je na adrese Am Heumarkt 1 v samém srdci Vídně. Producent zaměstnává přibližně 200 pracovníků a produkuje okolo 450 miliónu mincí ročně. Nejznámější mincí z dílny producenta je Vídeňský filharmonik, který se stal nejvíce poptávanou investiční mincí Evropy. Investoři, sběratelé i dárci oceňují jedinečné spojení krásy a designu a nejvyšší kvality ražby ze zlata ryzosti 999,9/1000. Od roku 2008 také ze stříbra a od roku 2016 z platiny.

Je možné si také dopřát zlatý slitek Kinebar s vyobrazením Lipicánů jako dárek anebo investici. Ražené anebo odlévané zlaté slitky jsou vhodné do investičního portfolia.

Münze Österreich produkuje rovněž novoražby Dukátů4 Dukátů a Korun. Kromě zlata jsou produkovány také stříbrné a platinové mince.

HISTORIE

K popisu vzniku Vídeňské mincovny se nejlépe hodí příběh v symbolech zachycený na nově vydané stříbrné minci Leopold V. U příležitosti 825. výročí založení Vídeňské mincovny vydává Münze Österreich první produkt třídílné série, vztahující se k této významné události. Každá ze tří mincí bude vydána v nákladu pouhých 100 000 kusů.

První mince je emitována k datu 23. 1. 2019 a je připomenutím a poctou zakladateli první mincovny – Babenberskému vévodovi Leopoldovi V. (1157-1194). 

V roce 1191, po dobytí města Akkona, se dva křižáci – Leopold V. a anglický král Richard Lví srdce – dostali do sporu o kořist. V prosinci roku 1192 byl Richard při návratu do Anglie zajat v Erdbergu, potom převezen do Vídně a uvězněn. Leopold za jeho propuštění požadoval výkupné. Obrovské množství stříbra, které za propuštění anglického krále požadoval, nakonec dostal. Toto výkupné bylo z velké části vynuceno na anglickém lidu a vedlo k vytvoření legendy o Robinu Hoodovi. Leopold použil tento stříbrný poklad na založení města Vídně (Wiener Neustadt) a první Vídeňské mincovny.

Činy této klíčové osobnosti rakouské peněžní historie jsou znát až do současnosti. Leopold V. - křižák, dobrodruh a muž činu; vládce, který se hodně vyznal.

 

Autor: Ivan Tománek

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice