Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

HDP ČR - zpřesněné údaje za 4Q 2018


02.04.2019

Zpřesněné údaje o HDP hlásí slabší než původně vykazovaný růst české ekonomiky jak za loňské závěrečné čtvrtletí, tak za celý rok 2018. Dle dnes zveřejněných údajů loni růst české ekonomiky zpomalil na 2,9 % z růstu 4,5 %, jenž HDP vykázal v roce 2017.

Hlavními tahouny růstu HDP byly v loňském roce investiční výdaje a spotřeba domácností a tyto dvě položky by měly přispět nejvýznamnější měrou k celkovému růstu české ekonomiky i letos. Očekávám, že letos růst HDP České republiky zpomalí do oblasti 2,7 %: riziko ve směru výraznějšího zpomalení představuje slabší růst na našich hlavních exportních trzích, v prvé řadě v eurozóně, česká ekonomika by ale měla být chráněna nadále silnou domácí poptávkou. Spotřeba domácností zůstává rozjetá díky situaci na trhu práce a též díky růstu penzí, investiční výdaje pak budou živeny jak potřebou firem doplňovat výrobní kapacity, tak přílivem prostředků z rozpočtu Evropské unie.

Dnes zveřejněná statistika sektorových účtů potvrzuje trend postupného poklesu míry zisku nefinančních podniků, do nějž se promítá postupná akcelerace růstu mzdových nákladů. V této situace zároveň postupně roste míra investic s tím, jak firmy obecně potřebují zvýšit svou produkční kapacitu a zároveň se skrze investice do zařízení a technologií snaží snížit podíl rostoucích nákladů na pracovníky, tedy tlumit dopad růstu mezd.

Nižší ziskovost podniků by měla v určité míře letos, zejména ale v roce 2020 a v letech následujících, působit jako faktor, jenž bude působit proti dalšímu zrychlování růstu mezd. Míra zisku nefinančních podniků v závěru loňského roku klesla na své nové mnohaleté minimum, i tak ale ziskovost tuzemských podniků zůstává v rámci Evropské unie nadprůměrná. Konkrétně, míra ziskovosti tuzemských nefinančních podniků činila 46,6 %, přičemž v Evropské unii se tento ukazatel dlouhodobě pohybuje okolo 40 %.

Na straně domácností dle údajů za loňské závěrečné čtvrtletí pokračuje růst míry úspor a zároveň se mírně zpomalil růst reálných příjmů. To znamená, že se poněkud snížil jak prostor, tak ochota domácností dále zvyšovat spotřebu a zpomalení růstu spotřeby domácností potvrzují i dnes zveřejněné zpřesněné údaje o vývoji HDP v závěru roku 2018. Jak ale konstatuji výše, vzhledem k situaci na trhu práce a též vzhledem k růstu nemzdových příjmů domácností lze předpokládat, že spotřeba domácností poroste velmi slušně i letos a zůstane tak jedním z klíčových faktorů růstu HDP jako celku.

Dnes zveřejněné údaje, tedy slabší růst HDP, mírně se snižující míra zisku nefinančních podniků a růst míry úspor domácností, zároveň naznačují, že si ČNB může vzít ještě další čas na rozmyšlenou při svých úvahách, zda a kdy dále zvýšit měnově-politické úrokové sazby.

Jak ale bylo řečeno mnohokrát: vývoj v české ekonomice celkově vyznívá pro zpřísňování měnové politiky ČNB, zda a kdy se ale centrální banka k dalšímu zvýšení svých úroků odhodlá, bude záviset především na hospodářském vývoji v eurozóně a na celkové situaci ve světové ekonomice a na globálních finančních trzích.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice