Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Tisková konference po zasedání bankovní rady dne 28. března 2019


28.03.2019

Z tiskové konference ČNB vyplývá, že vnější faktory, tedy nejistoty a rizika spojená především s hospodářským růstem v Německu, hrají v úvahách bankovní rady momentálně prim. Tyto nejistoty hovoří, slovy guvernéra, pro „posečkání“ v procesu zvyšování úroků s tím, že v řadě otázek může být více jisto již na příštím zasedání bankovní rady počátkem května. Bankovní rada nyní hodnotí rizika prognózy ČNB coby vyrovnaná (v únoru bylo hodnocení mírně proinflační), kromě vnějších nejistot se zde projevil i slabší růst mezd a spotřeby domácností v závěrečném čtvrtletí loňského roku. Tisková konference bankovní rady na mě působí dojmem, že ČNB má chuť úrokové sazby ještě dále zvýšit. Případná realizace takového kroku ale bude záviset hlavně na vnějších faktorech, jako je hospodářský růst v eurozóně (potažmo v Německu), dořešení brexitu či vývoj vztahů v mezinárodním obchodu.

Tisková konference po měnově-politickém zasedání ČNB potvrdila, že napříč bankovní radou se pohled na nastavení úroků celkově nijak nezměnil: stabilita sazeb byla opět schválena poměrem hlasů pět ku dvěma, stejně jako letos v únoru a loni v prosinci.

Zajímavý je akcent na zpomalení tempa růstu mezd a spotřeby domácností v české ekonomice, tak jak je odhalily statistiky za loňské závěrečné čtvrtletí. Zde ale chce ČNB vyčkat na další data, tedy přinejmenším na vývoj za letošní první čtvrtletí, aby se přesvědčila, zda vývoj mezd a spotřeby v závěru loňského roku představoval spíše jednorázový výkyv směrem dolů anebo zda jde o začátek trendu směrem ke zmírňování cenových tlaků v tuzemské ekonomice.

Celkově si myslím, že jedno zvýšení úroků zůstává pro letošní rok i nadále ve hře, nicméně zcela jistý takový krok není a otázkou zůstává i jeho případné načasování. Scénář, v němž by sazby ČNB rostly již v letošním druhém čtvrtletí a možná dokonce již v květnu, sice ze stolu shodit nelze, nicméně z dnešního pohledu se zdá, že ČNB bude držet své úroky beze změny po celé první pololetí letošního roku.

Osobně jsem delší dobu sázel na to, že letos ČNB zvýší své sazby pouze jednou, a to nejspíše právě na zasedání počátkem května. Aktuálně ale roste riziko, že se zvýšení sazeb dostaví později, pokud se k němu ČNB letos vůbec odhodlá.V každém případě se ale naplňuje scénář, v němž by českou ekonomiku letos neměl čekat žádný rapidní růst úrokových sazeb.

Proti výraznějšímu zpřísnění měnové politiky hovoří jak zmiňovaná vnější rizika, tak skutečnost, že jen v samotném loňském roce ČNB zvýšila své úrokové sazby pětkrát a v tomto smyslu toho již hodně odpracovala. V tomto ohledu proto není tak zásadní, zda ČNB sazby zvýší již v květnu anebo později: podstatnější je, zda se v české a zejména ve světové ekonomice obnoví podmínky, jež budou obecně volat po dalším zpřísňování měnové politiky. Pokud se takové podmínky obnoví, tak to pro světovou i českou ekonomiku bude implicitně znamenat v podstatě dobrou zprávu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice