Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za leden 2019


15.03.2019

Růst maloobchodních tržeb se v lednu oproti závěru loňského roku mírně zrychlil. I tak růst tržeb na úrovni 4,7 % mírně zaostal za celoročním průměrem za rok 2018, jenž činil 4,8 %. Ze struktury prodejů plyne, že domácnosti si dopřávají více výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Pokračuje meziroční pokles prodejů motorových vozidel, v samotném lednu činil 5,7 %.

Údaje o lednovém vývoji maloobchodních tržeb nijak zásadně nepřekvapily, přesto lze konstatovat, že růst byl mírně nad očekáváním trhu. Lednový růst zároveň představuje určité oživení ve srovnání s loňským prosincem, kdy maloobchodní tržby poněkud zaostaly za očekáváním.

Pohled na strukturu tržeb ukazuje na velmi silný růst prodejů výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, k čemuž vybízely jak příznivé podmínky pro zimní sporty, tak ochota a schopnost domácností více si v tomto směru dopřát. Nadprůměrný růst tržeb vykázaly v rámci ledna také prodejny s oděvy a obuví, nadále přetrvává solidní poptávka po výpočetní technice a telefonech.

Z hlediska forem prodeje pokračuje silný růst prodejů skrze internet a zásilkové obchody: v lednu meziročně o 18,6 %, když celoroční průměrný růst těchto tržeb v roce 2018 činil 19,8 %.

Segment motorových vozidel hlásí pokračující pokles prodejů: lednový meziroční pokles 5,7 % byl hlubší, než výsledek vykázaný v průměru za loňské závěrečné čtvrtletí, kdy pokles činil 4,0 %. I nadále zde působí zavedení emisní normy, jež v EU vstoupila v platnost loni v září, plus také skutečnost, že objem prodejů motorových vozidel je velmi silný a další růst je již obtížný. 

Pro letošní rok odhaduji růst maloobchodních tržeb (vyjma motoristického segmentu) zhruba v pásmu 4,0 až 4,5 %. Šlo by tak o mírné zpomalení z růstu 4,8 %, jenž byl vykázán za celý rok 2018.

Spotřeba domácností by i nadále měla hrát roli klíčového tahounu celkového růstu české ekonomiky. Nálada v ekonomice ale asi bude celkově trochu méně optimistická, což může vést k nárůstu míry úspor domácností. Růst spotřeby domácností by tak letos mohl mírně zpomalit, a to navzdory tomu, že situace na trhu práce včetně růstu mezd zůstane pro spotřebitele příznivá.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice