Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za únor 2019


13.03.2019

Meziroční inflace v české ekonomice pokračuje v růstu: v únoru se vyšplhala na 2,7 % a je tak nejvýše od října roku 2017. Inflace se tak nachází jak nad dvouprocentním cílem, tak nad odhadem ČNB, jenž pro letošní únor činil 2,4 %.

Růst meziroční inflace byl do značné míry tažen cenami potravin, rostly ale také ceny u některých položek spadajících do jádrové inflace, především v případě dovolených s komplexními službami.

Pohled na únorovou statistika inflace ukazuje, že cenový vývoj položek v rámci spotřebního koše byl smíšený.

Inflaci tlačily nahoru ceny potravin, ceny energií pro domácnosti, a také ceny v položce rekreace a kultura anebo bytové vybavení. Meziroční cenový růst se ale zároveň zpomalil v případě cen pohonných hmot, ale také v případě odívaní a obuvi anebo u cen v oddíle pošty a telekomunikace.

Celková inflace se nachází nad prognózou ČNB a nad dvouprocentním inflačním cílem.

Jádrová inflace se v únoru zřejmě též mírně zvýšila: dle dostupných údajů odhaduji její meziroční nárůst z 3,0 % na 3,1 %, údaj o únorové jádrové inflace ale bude teprve zveřejněn Českou národní bankou.

Samotná ČNB pro první čtvrtletí očekávala jádrovou inflaci v průměru na úrovni 2,6 %, skutečná úroveň je tak značně vyšší.

Očekávám, že celková inflace vykáže ještě další mírný nárůst i v březnu a totéž bude zřejmě platit i o jádrové inflaci. Celkově lze konstatovat, že vývoj tuzemské inflace zůstává faktorem, jenž bude centrální banku tlačit k úvahám o dalším zvýšení úroků.

Vnější podmínky, tedy slabý hospodářský růst v eurozóně a odsouvání scénáře zpřísnění měnové politiky ECB, ale hovoří proti spěchu na straně ČNB. Bankovní rada bude zvyšování úroků každopádně diskutovat na zasedání koncem března, osobně ale dávám vyšší šanci scénáři zvýšení úroků ČNB až na měnově-politickém zasedání, jež se bude konat počátkem května.

Za celé první čtvrtletí lze očekávat celkovou inflaci v průměru zhruba na úrovni 2,7 %, za celý letošní rok bych v tuto chvíli odhadoval průměrnou inflaci na úrovni 2,3 %, když loni průměr činil 2,1 %. ČNB ve své prognóze z počátku února viděla průměr pro letošní první čtvrtletí na úrovni 2,4 %, za celý rok 2019 pak pro průměrnou inflaci předpokládala úroveň 2,2 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice