Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Druhý měsíc roku na finančních trzích


13.03.2019

Jaké bylo únorové dění v investičním světě z pohledu analytického týmu společnosti Conseq? A jak se promítlo v přístupu k jednotlivým třídám aktiv?

Klíčové události ve světě

  • Celkový obrázek se v průběhu února ve srovnání s lednem příliš nezměnil. Nová makroekonomická data byla opět vesměs slabší, než analytici očekávali. Platí to pro USA, eurozónu, Čínu i Japonsko. Nicméně rizikovým aktivům v čele s akciemi se opět s minimální volatilitou dařilo dobře a globální akciový index připsal solidní zisk 2,5 %.
  • Investoři pozitivně reagovali mimo jiné na náznaky, že by obchodní vyjednávaní mezi USA a Čínou měla skočit relativně úspěšně. Zdrojem informací byl jako už tradičně především Twitter amerického prezidenta Trumpa.
  • Podle aktuálního konsensu společnosti FocusEconomics by mělo v letošním roce HDP světové ekonomiky vzrůst o rovná 3 %. Konsensus se přitom v posledních měsících pravidelně posouvá dolů.
  • Česká národní banka v souladu s očekáváním investorů ponechala 7. února na svém zasedání základní úrokovou sazbu – dvoutýdenní reposazbu – beze změny na úrovni 1,75 %. Pět členů Bankovní rady hlasovalo pro ponechání sazeb na stávající úrovni a dva členové pro zvýšení sazeb. ČNB svým rozhodnutím i doprovodným komentářem navázala na ECB a Fed z ledna, když snížila prognózu růstu české ekonomiky a akcentovala externí rizika. Další rozhodování ČNB proto bude silně závislé na nově příchozích makroekonomických datech z domácí ekonomiky i ze zahraničí.
  • Podle dat Českého statistického úřadu se české ekonomice v posledním loňském čtvrtletí dařilo nad očekávání dobře. HDP vzrostl o 0,9 % mezikvartálně a 2,8 % meziročně. Růst tuzemské ekonomiky byl tažen zejména spotřebou domácností a zrychlením investic před koncem roku. Za celý rok 2018 růst HDP činil rovná 3 %. Pokud vezmeme v potaz jasně patrné zpomalení v eurozóně a dokonce mezikvartální stagnaci Německa, český růst je skutečně stále velice slušný. I tak je to ovšem ve srovnání s rokem 2017 zpomalení, které bude velice pravděpodobně pokračovat i v roce letošním.

Vývoj na finančních trzích

  • Pokračování příznivého sentimentu na trzích rizikových aktiv se tentokrát paradoxně projevilo v mírném posílení dolaru. Dolarový index DXY, jenž měří výkonnost dolaru vůči koši hlavních světových měn, posílil o 0,6 %. Vůči euru dolar posílil o 0,7 % na úroveň 1,137 dolaru za euro.
  • Koruna posílila vůči euru 0,6 % na úroveň 25,60 CZK/EUR a vůči dolaru byla stabilní na úrovni 22,43 CZK/USD.
  • Globální akciové trhy pokračovaly v růstu, byť mírnějším než v lednu, když index MSCI All Country World posílil o 2,5 %. Z regionálního pohledu se dařilo akciovým trhům rozvinutých zemí (MSCI World +2,8 %), naopak akciové trhy rozvíjejících se zemí byly prakticky stabilní (MSCI Emerging Markets +0,1 %).
  • Z konkrétních zemí se nejvíce dařilo akciím v Rumunsku (BET +10,4 %), Francii (CAC 40 +5,0 %) a Itálii (FTSE MIB +4,7 %). Naopak ztrátu zaznamenaly akcie v Latinské Americe (MSCI Latin America -4,3 %) a Rusku (RTSI -2,2 %).
  • Index pražské burzy PX připsal zisk 2,7 % a měsíc zakončil na úrovni 1072 bodů.
  • České státní dluhopisy tentokrát zaznamenaly ztrátu, když dle indexu českých státních dluhopisů Bloomberg Barclays v průměru odepsaly ze své hodnoty 0,9 %. Výnos do doby splatnosti státního dluhopisu s krátkou dvouletou splatností vzrostl o 0,08 % na 1,87 % a výnos do doby splatnosti státního dluhopisu s dlouhou 10letou splatností vzrostl o 0,12 % na úroveň 1,96 %. Česká výnosová křivka se tak stále zcela plochá.
  • V našem regionu se příliš nedařilo ani vládním dluhopisům dalších zemí. Polské vládní dluhopisy odepsaly 0,5 %, maďarské vládní dluhopisy přidaly zanedbatelných 0,1 % a turecké státní dluhopisy po silném růstu z předchozích měsíců odepsaly rovné 1 %.
  • Korporátním dluhopisům se ovšem stále vedlo velmi dobře. Eurový index korporátních dluhopisů investičního stupně posílil o 0,7 % a eurový index korporátních dluhopisů neinvestičního spekulativního stupně (high-yield) o 1,9 %.
  • Cena ropy Brent pokračovala v růstu, tentokrát o 6,7 % na úroveň 66 dolaru za barel.

Co jsme dělali v našich investičních portfoliích?

  • V rámci asset alokace investičních portfolií jsme v průběhu února žádné významné investiční akce neprováděli. Celkově máme v rámci asset alokace investičních portfolií vůči srovnávacím indexům (benchmarkům) i nadále neutrální váhu v akciích, podvážení v dluhopisech a naopak nadvážení v alternativních investicích a hotovosti.
  • U českých vládních dluhopisů i nadále udržujeme defenzivní nastavení u úrokového rizika prostřednictvím podprůměrné durace.

Asset alokace

Akcie

=

Neutrál

Dluhopisy

-

Podvážení

Alternativy

+

Nadvážení

Hotovost

+

Nadvážení

 

Jaký je náš investiční výhled na následující období?

  • Naše očekávání pro rok 2019 jsou v rámci našeho základního scénáře očekávaného budoucího vývoje opatrně pozitivní.
  • Světová ekonomika dosáhla v rámci aktuálního hospodářského cyklu vrcholu na konci roku 2017. Od začátku roku 2018 mírně zpomaluje a toto postupné ochlazování růstu aktuálně pokračuje, když bylo v průběhu ledna a února potvrzeno novými makroekonomickými daty ze všech klíčových ekonomik. Je tak velice pravděpodobné, že mírné zpomalování bude v příštím období dále pokračovat.
  • Aktuální konsensus společnosti FocusEconomics přitom odhaduje růst světové ekonomiky za celý rok 2019 na úrovni solidních 3,0 %. Globální hospodářskou recesi tak momentálně ekonomický konsensus rozhodně neočekává. Hlavními tahouny globálního růstu budou i nadále rozvíjející se ekonomiky v Asii v čele s Čínou a Indií.
  • Inflační vývoj pro globální finanční trhy stále nepředstavuje žádný problém. Ve vyspělých zemích by se měla inflace i v letošním roce pohybovat kolem 2% inflačních cílů centrálních bank.
  • Co se týče klíčových centrálních bank, americký Fed i Evropská centrální banka uznali realitu slabšího růstu. Fed si nyní bude dávat ve zvyšování úrokových sazeb pauzu a ECB pravděpodobně nebude zvedat sazby dříve než v roce 2020. Japonské centrální banka bude i nadále udržovat nulové sazby a nákupy vládních dluhopisů po ještě velice dlouhou dobu, neboť míra inflace se v Japonsku stále pohybuje velice hluboko pod 2% inflačním cílem.
  • Co se globálního akciového výhledu týče, domníváme se, že po silném růstu od začátku roku je prostor pro další výrazný růst do značné míry omezen. V následujících měsících proto očekáváme tržní konsolidaci kolem stávajících úrovní, případně menší korekci. Tento názor podporují tři fundamentální faktory. Zaprvé, makroekonomický obrázek se proti konci loňského roku, kdy trhy prošly rapidními poklesy, vůbec nezměnil. Světová ekonomika dále mírně zpomaluje a patrné je to zejména v eurozóně a Číně. Zadruhé, z historického srovnání jsou valuace jako P/E, P/B či P/S přibližně na úrovních historických průměrů, což značí neutrální, resp. férové akciové ocenění. Akcie tak nejsou ani vyloženě levné, ani vyloženě drahé. A zatřetí, globální dynamika korporátních zisků prudce zpomaluje. Zatímco v druhé polovině loňského roku se pohybovala enormně vysoko kolem 25 procent, dle aktuálních dat dynamika zpomalila ke 14 procentům a zpomalovat bude velice pravděpodobně i nadále. Celkově proto máme na globální akcie neutrální názor.
  • Z hlediska regionální akciové alokace stále silně preferujeme rozvíjející se trhy (emerging markets) oproti trhům rozvinutým (developed markets) zejména na základě 1) příznivějších valuací, 2) výrazně vyšší dynamiky HDP, 3) vyššího očekávaného tempa růstu korporátních zisků a 4) výrazně horší výkonnosti za poslední rok, když rozdíl činí 11 % ve prospěch rozvinutých trhů.
  • Na trh českých státních dluhopisů máme i nadále poměrně opatrný výhled, neboť výnosy do doby splatnosti jsou z historického srovnání stále poměrně hodně nízko, byť již o poznání výše oproti historickým minimům dosaženým před dvěma lety. Pozitivním faktorem, který bereme také v úvahu, je velmi vysoký rozdíl mezi výnosy českých a německých státních dluhopisů. Tento faktor hovoří ve prospěch českých bondů.
  • Co se týče korporátních dluhopisů investičního i neinvestičního stupně, domníváme se, že po výrazném cenovém růstu z let předcházejících roku 2018 již pravděpodobně mají to nejlepší za sebou, a to i přes mírný pokles v loňském roce. Klíčový indikátor atraktivity korporátních dluhopisů, kreditní marže, se totiž, přes určitý růst v loňském roce, stále pohybují poměrně blízko historickým minim.
  • V každém případě musíme i nadále počítat se zvýšenou krátkodobou volatilitou neboli kolísavostí tržní cen všech rizikových aktiv v čele s akciemi.
  • Mezi aktuální klíčová rizika našeho opatrně pozitivního základního scénáře očekávaného vývoje globálních finančních trhů patří 1) rychlejší než aktuálně očekávané postupné zpomalování globální ekonomiky, 2) zásadní vyostření situace v mezinárodním obchodě ve vztahu mezi USA a Čínou, případně EU, 3) rychlejší než aktuálně očekáváné zpomalování čínské ekonomiky, 4) Brexit, a 5) vývoj v Itálii – prohloubení ekonomické recese, vývoj státního rozpočtu a korespondující dynamiky státní zadluženosti.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice