Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za leden 2019


27.02.2019

Ceny průmyslových výrobců v lednu nečekaně zrychlily svůj meziroční růst, na vině je především růst cen elektřiny. V samotném zpracovatelském průmyslu došlo ke zpomalení meziročního růstu výrobních cen a situace zde není až tak dramatická. I tak je ale patrné bujení cenových tlaků v řadě odvětví zpracovatelského průmyslu, což je reflexí jak růstu nákladů na pracovní sílu, tak neschopnosti koruny trvaleji posílit.

Ceny výrobců v lednu překvapivě nenavázaly na zpomalení meziročního růstu, jež bylo vykázáno loni v prosinci. Příčinou je růst cen elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, a též ceny vody. V samotném zpracovatelském průmyslu meziroční růst výrobních cen zpomalil z 2,2 na 1,9 procenta. Zmírnění růstu cen ve zpracovatelském průmyslu napomohly ceny komodit (ropa, kovy), nicméně řada odvětví vykazuje vyšší růst cen, například stroje a zařízení, dopravní prostředky anebo výroba nábytku.

Na straně výrobních cen se v tuzemském průmyslu střetává vývoj cen komodit na světových trzích, jenž momentálně působí protiinflačně, a skutečnost, že česká ekonomika operuje nad svým potenciálem, což se projevuje v růstu nákladů jak v podobě mezd, tak v podobě nákladů na další vstupy do výroby. Ve směru vyšší než očekávané inflace působí také neschopnost české měny výrazněji a trvaleji posílit.

Ceny v zemědělství pak v lednu zrychlily svůj meziroční růst a lze předpokládat, že letos přispějí k růstu finálních cen potravin pro spotřebitele. V tomto ohledu by šlo o naplnění scénáře, s nímž ve své prognóze počítá ČNB.

Celkově lze konstatovat, že nečekaný lednový nárůst výrobních cen v tuzemském průmyslu je možná méně dramatickou událostí, než se může na první pohled zdát: tahounem totiž byly zejména ceny elektřiny. Na druhou stranu ale situace v české ekonomice umožňuje výrobců přenášet vyšší náklady na odběratele a finální spotřebitele, což se může projevit v rychlejším růstu spotřebitelských cen, tedy ve vyšší inflaci. Lednový údaj o vývoj výrobních cen se tak zřejmě octne na seznamu rizik, jež z pohledu ČNB mohou vést k vyššímu než původně očekávanému růstu inflace v české ekonomice.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice