Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zlato a stříbro nabírají síly k dalšímu postupu


17.02.2019

Zlato i stříbro, se aktuálně chovají jako podle učebnice technické analýzy. Prudký vzestup ve dvou vlnách o 90 USD po překonání významné bariéry u 1240 USD je aktuálně následován krátkou korekturou z 1330 USD zpět k hodnotám 1300/1310 USD.

Jsme přesvědčeni, že po kolmém vzestupu z 1280 USD na 1330 USD/unci mezi 28. až 31. lednem zlato jen sbírá síly k dalšímu postupu. Krátká korektura v řádu několika málo procent je typickou reakcí na razantní vzestup posledních lednových dnů. Dokonce ani pokles na 1280/1290 USD by zásadně nepokazil celkový pozitivní technický obraz. Teprve silnější propady pod 1280 USD by vyvolaly potřebu přehodnocení našich prognóz.

Graf: Zlato v USD 2018-2019 – aktuální situace

Překonání linie odporu u 1240 USD (červená přerušovaná linie) v prosinci 2018 vyneslo zlato dynamicky ve dvou vlnách o 90 USD výše. Po krátké korektuře by mělo zlato atakovat rozhodující linii u 1366 USD/unci.
Zdroj: EKKA-Gold/Guidants

Pro další vývoj vycházíme i nadále z našeho scénáře, ve kterém si zlato po úspěšném zdolání nejdůležitější bojové linie 1366 USD otevře volnou cestu k dalším významně vyšším cílům ve střednědobém časovém horizontu. Proto připojujeme také dlouhodobou prognózu, kterou jsme publikovali již před 14 měsíci. Z ní je patrná popisovaná napínavá situace.

Graf: Zlato v USD 2001-2019 – dlouhodobá prognóza

Mohutná obratová formace posledních 6 let („miska“ vpravo nahoře) bude dokončena proražením horního ohraničení misky u 1366 USD/unci. Tím se otevře prostor k dalšímu trendovému vzestupu.
Zdroj: EKKA-Gold/Guidants

Jak je na tom stříbro?

Podobná situace panuje také u stříbra. I zde stříbro úspěšně překonalo bariéru u 14,85 USD/unci (v grafu níže vodorovná červená linie) a dynamicky vystoupalo o 9,4 % až k hodnotám 16,25 – k linii sestupného trendu z října 2018 (modrá trendová linie). Aktuálně si stříbro vybírá v tomto sprintu oddechový čas krátkou korekturou, která by neměla jít pod 15,25 USD, aby byl zachován celkový velmi nadějný obraz.

Graf stříbro v USD 2018-2019

Také stříbro si vybírá aktuálně svůj oddechový řas před dalším pokusem o zdolání sestupné trendové linie (modrá linie).
Zdroj: EKKA-Gold/Guidants

Stále ještě vysoká skepse, jakož i slabý mediální zájem na trhu vzácných kovů, je tím nejlepším předpokladem k obratu dlouhodobých trendů. Většina akciových investorů po letech vzestupů i nadále očekává pokračování pozitivního trendu a podceňuje riziko, že poklesy roku 2018 mohou být jen začátkem k dalším propadům přivozeným ekonomickou recesí a sadou dalších aktuálních rizik geopolitického charakteru.

V tomto případě by s vysokou pravděpodobností zlato a vzácné kovy profitovaly.

Posílit váhu zlata a vzácných kovů v celkovém majetkovém portfoliu v aktuální situaci se může ukázat jako rozumné rozhodnutí. Naše preference jednoznačně leží ve fyzickém materiálu ve formě investičních slitků a mincí (méně ve spekulativních finančních nástrojích), a to především kvůli ochraně majetku před systémovým rizikem předluženosti a z toho vyplývajících rizik ztráty finančního majetku.

 

Autor: Zdeněk Ďuriš, finanční analytik EKKA Gold

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice