Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za leden 2019


10.02.2019

Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla o dvě desetiny procentního bodu, na úroveň 3,3 %. Nárůst nezaměstnanosti není na počátku roku nijak výjimečný, jde na vrub sezónních faktorů.

Jednak je zde útlum aktivit v oborech jako jsou zemědělství a stavebnictví, dále se zde projevuje ukončování pracovních kontraktů na dobu určitou, jež vypršely s koncem kalendářního roku. I tak se míra nezaměstnanosti meziročně snížila, o 0,6 procentního bodu, tempo meziročního poklesu se ale meziročně zmírňuje.

I nadále na tuzemském trhu práce přetrvává výrazný převis počtu volných pracovních míst nad počtem uchazečů o práci, tento převis ale dle všeho dosáhl vrcholu loni v listopadu a od té doby se snižuje.

Tuzemský trh práce má i do nejbližších měsíců našlápnuto k tomu, aby se nezaměstnanost meziročně snižovala. Tento trend se ale během letošního roku může zastavit: míra nezaměstnanosti jednak nemá ze stávajících nízkých úrovní kam moc klesat, na trh práce ale také začne dopadat zpomalení růstu české ekonomiky.

Trh práce za hospodářských cyklem zaostává a na zpomalení růstu ekonomiky tak trh práce obvykle reaguje se zpožděním několika kalendářních čtvrtletí. Růst české ekonomiky kulminoval v roce 2017 a v průběhu loňského roku již bylo patrné zpomalení tempa růstu HDP. Zvolnění růstu ekonomiky se postupně začíná projevovat na dynamice některých ukazatelů na trhu práce.

I tak by ale letos měla míra nezaměstnanosti zůstat velmi nízko a po většinu prvního pololetí by se měla meziročně dále snižovat. Stejně tak má česká ekonomika pro letošní rok našlápnuto k solidnímu růstu mezd, neboť příslušné kontrakty jsou již předjednány a podepsány. Viditelnější zpomalení tempa růstu mezd ale bude velmi pravděpodobně následovat v roce 2020.

V roce 2018 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,2 %, průměr za celý letošní rok by měl klesnout na 3,1 %. Situace na trhu práce bude i nadále sledována centrální bankou coby potenciální zdroj inflačních tlaků v české ekonomice. Vývoj na trhu práce by ale měl ČNB působit letos obrazně řečeno méně starostí, než tomu bylo v roce 2018, argumenty pro zvyšování úroků by z této strany proto neměly být již tak výrazné.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice