Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za prosinec 2018


08.02.2019

Průmyslová výroba byla v závěru roku poznamenána nepříznivými kalendářními efekty, vykázaný meziroční pokles výroby by měl být brán v případě samotného prosince s rezervou. Nepříznivou zprávou je ovšem pokles nových zakázek, jenž se týká jak exportních objednávek, tak zakázek z tuzemska. Pokles průmyslových objednávek naznačuje, že v letošním prvním čtvrtletí asi žádný silný růst průmyslové výroby nepřijde.

Průmyslová výrova v prosinci meziročně klesla o 1,4 %, když v listopadu vykázala růst 4,8 %. Zde ale velmi výrazně zaúřadovaly kalendářní efekty: zatímco prosinec 2018 měl o jeden pracovní den méně než stejný měsíc předchozího roku, tak listopad a také říjen měly naopak o jeden pracovní den navíc než stejné měsíce roku 2017. Údaje očištěné od vlivu pracovních dní hlásí meziroční růst výroby 1,8 % v případě prosince a 1,5 % v případě listopadu: v tomto smyslu tedy loňský prosinec ve skutečnosti vykázal mírně zrychlení růstu výroby. Přesto v rámci prosincových dat stojí za zmínku relativně prudký pokles výroby motorových vozidel a také strojů a zařízení.

Méně optimistický je ale pohled na nové zakázky: jejich meziroční pokles o 4,8 % byl tažen jak poklesem exportních objednávek, tak slabší poptávkou v samotné české ekonomice. I zde nepříznivě zaúřadoval kalendářní efekt, tedy meziročně nižší počet pracovních dní, nicméně i tak přinášejí prosincová čísla ohledně vývoje objednávek špatnou zprávu. Je otázkou, nakolik se na prosinci podepsaly i sezónní efekty, tedy nižší aktivita související s vánočními svátky, nicméně pokles objednávek odpovídá tomu, co naznačuje průzkum PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu.

Každopádně: jestliže lze vykázaný meziroční pokles výroby brát s nadhledem, tak pokles nových zakázek naznačuje, že v letošním prvním čtvrtletí asi žádné velké oživení růstu průmyslové výroby nepřijde. Obdobné signály přicházejí i z průzkumů PMI pro zpracovatelský průmysl jak pro Českou republiku, tak pro eurozónu, Německo nevyjímaje.

Za celý rok 2018 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o rovná 3 %, což je výrazné zpomalení z růstu 6,5 % vykázaného v roce 2017. Vývoj v průmyslu je věrnou reflexí zpomalení růstu české ekonomiky jako celku. Růst nových zakázek loni taktéž zpomalil, za zmínku stojí, že zpomalení bylo mnohem výrazné v případě tuzemských zakázek, zatímco objednávky ze zahraničí zpomalily v tomto srovnání jen mírně.

Tuzemský průmysl celý loňský rok zápolil se situací plného využití výrobních kapacit a nedostatku pracovní síly v české ekonomice. Negativní vliv mělo také zpomalení hospodářského růstu a průmyslové aktivity v eurozóně, což je náš hlavní exportní trh. Pro vývoj v letošním roce bude klíčové, jak se budou vyvíjet bariéry v mezinárodním obchodě a jaký bude jejich dopad na průmyslovou aktivitu v Evropě. Pro automobilový průmysl bude také důležité, jak rychle a do jaké míry pomine dopad nové emisní normy, jež vstoupila v EU v platnost loni v září.

Osobně očekávám, že v oblasti 3 % se bude růst tuzemské průmyslové výroby pohybovat i v roce 2019, samotný začátek letošního roku ale asi nijak slavný nebude.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice