Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za leden 2019


04.02.2019

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, v lednu dále klesl a je nejslabší od ledna roku 2013. Indikátor PMI klesl dále hlouběji pod úroveň 50, která odděluje pásmo expanze a poklesu: jinými slovy, průzkum PMI hlásí, že se v tuzemském zpracovatelském průmyslu na počátku letošního roku prohloubil pokles aktivity. Na tuzemský zpracovatelský průmysl dopadá slabší růst průmyslové aktivity v eurozóně, tedy slabší situace na našem hlavním exportním trhu.

Indikátor PMI klesl v případě tuzemského zpracovatelského průmyslu na šestileté minimum. Na své aktuální úrovni, jež činí 49,0, indikátor PMI hlásí, že se v tuzemském zpracovatelském průmyslu prohlubuje pokles aktivity. Negativní signály vysílá průzkum PMI zejména ohledně výroby a nových objednávek, poprvé od dubna roku 2013 tento průzkum hlásí také pokles zaměstnanosti v tuzemském zpracovatelském průmyslu.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu ve středoevropském regionu je poznamenána slabším růstem průmyslu v eurozóně.

Po většinu roku 2018 bylo patrné, že se zpomalení růstu průmyslové aktivity v eurozóně přenáší i na středoevropský region: průzkum PMI toto naznačuje především v případě České republiky a Polska. Polsko ostatně hlásí, že nové exportní zakázky v lednu klesly šestý měsíc v řadě a dokonce šlo o jejich nejsilnější pokles od června 2009.

Evropský zpracovatelský průmysl byl v průběhu roku 2018 poznamenán růstem bariér v mezinárodním obchodě, zpomalením růstu v Číně, politickými nejistotami jako je brexit a v neposlední řadě se na evropském automobilovém průmyslu negativně projevilo zavedení nové emisní normy EU v září loňského roku.

Negativní vliv některých z těchto faktorů by měl v dalších měsících a čtvrtletích odeznít a osobně předpokládám, že evropský průmysl začne během letošního roku reportovat příznivější zprávy, což by mělo následně platit i pro českém průmyslu. Samotný leden je ale dle všeho slabý: růst průmyslové aktivity dle průzkumu PMI v eurozóně dále zpomalil a jak český zpracovatelský průmysl, tak jeho polský protějšek, hlásí pokles celkové aktivity, jenž je reflexí slabších objednávek ze zahraničí.

Lednový průzkum PMI nepřináší dobré zprávy pro českou korunu a z pohledu měnové politiky půjde na nadcházejícím zasedání ČNB o argument ve prospěch stability úrokových sazeb.

Stabilita úroků ČNB je pro únorové zasedání bankovní rady scénář očekávaný finančním trhem, argumentem pro stabilitu úroků ČNB jsou právě rizika spojená s vývojem vnějšího ekonomického prostředí, tedy slabší růst v eurozóně.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice