Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za listopad 2016


08.12.2016

Tuzemský trh práce: míra nezaměstnanosti klesla pod 5 % s tím, jak ze strany zaměstnavatelů trvá hlad po pracovní síle.

Míra nezaměstnanosti v listopadu klesla na 4,9 %, což je nové minimum od konce roku 2008. Meziměsíční pokles míry nezaměstnanosti nebývá vzhledem k sezónním faktorům pro listopad typický, respektive je dokladem toho, že v české ekonomice trvá ze strany zaměstnavatelů hlad po pracovní síle. Míra nezaměstnanosti v české ekonomice je nejnižší v rámci celé EU a v průběhu roku 2017 by se míra nezaměstnanosti měla podívat ještě hlouběji pod pětiprocentní úroveň.  

Příznivé zprávy z tuzemského trhu práce již nejsou překvapivé, nicméně pokles míry nezaměstnanosti pod 5 % je v případě letošního listopadu lepší výsledek, než se předpokládalo. Meziměsíční pokles míry nezaměstnanosti totiž není pro listopad úplně typický a pokud k němu dochází, tak je to dokladem toho, že poptávka po pracovní síle zůstává ze strany zaměstnavatelů vysoká. 

Již delší dobu je zřejmé, že zaměstnavatelé mají problém nalézt nové zaměstnance v potřebném množství a kvalifikaci. Situace na tuzemském trhu práce tak ústí do rychlejšího růstu mezd v české ekonomice, což je patrné ze mzdových statistik za letošní rok a další zrychlení mzdového růstu je očekáváno i pro rok 2017. 

V prosinci by pod vlivem sezónních faktorů měla nezaměstnanost mírně vzrůst, nad úroveň 5,5 %, v průběhu roku 2017 by se ale míra nezaměstnanosti měla podívat ještě hlouběji pod 5 %, tedy měla by klesnout i pod úroveň z letošního listopadu.

Za celý rok 2016 by měla průměrná míra nezaměstnanosti činit 5,5 %, v roce 2017 by pak měl následovat pokles míry nezaměstnanosti na 5,2 %, vyloučit ale nelze ani její výraznější pokles.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice