Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Tisková konference po zasedání bankovní rady dne 20. prosince 2018


28.12.2018

Tisková konference ČNB naznačuje, že většina členů bankovní rady nepociťuje tlak ve smyslu potřeby spěchat s dalším zvyšováním úroků. Zvýšení sazeb na únorovém zasedání zůstává ve hře a dle mého názoru k němu dojde s tím, jak ČNB v únoru zveřejní novou makro prognózu: repo sazba by v únoru měla jít na úroveň 2,00 %. Zároveň předpokládám, že po případném zvýšení sazeb počátkem února zůstanou sazby po několik dalších čtvrtletí stabilní, možná až do konce roku 2019.

ČNB si je vědoma vnějších rizik včetně i nadále velmi uvolněného nastavení měnové politiky v eurozóně a též v dalších evropských ekonomikách, stojících mimo euro. Je zřejmé, že navzdory zpomalení růstu české ekonomiky a nižší inflaci je zde i nadále silný růst mezd reflektující skutečnost, že česká ekonomika operuje nad svým potenciálem a přehřívá se.

Vnější faktory ale hovoří spíše pro stabilitu sazeb a v tomto ohledu se zřejmě snižuje i citlivost vývoje kurzu koruny na rozhodování ČNB. Ostatně: v případě zpomalování globálního hospodářského růstu není rychlejší posilování koruny pro českou ekonomiku nijak zvlášť žádoucí.

Prostor pro zvýšení sazeb se v případě únorového zasedání bankovní rady bude nabízet v souvislosti se zveřejněním nové makro prognózy a jsem názoru, že bankovní rada v únoru ke zvýšení sazeb přikročí. Vnější vývoj včetně implikací pro měnovou politiku významných centrálních bank (ECB v eurozóně, Fed v USA) ale dle mého názoru bude posléze hovořit ve prospěch stability úroků ČNB.

Uvažované zvýšení úroků na únorovém zasedání bankovní rady tak může být jediným zvýšením sazeb ČNB v roce 2019: v každém případě se karty pro rok 2019 zdají být rozdané ve prospěch scénáře mnohem pozvolnějšího zpřísňování měnové politiky ČNB, než tomu bylo v roce letošním.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Investiční kalkulátor

Chci si naspořit:
V časovém horizontu:
1 rok
40 let
Průměrné zhodnocení:
2 %
7 %
Potřebná měsíční
spořící částka:
0
Chci více informací