Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Dekádní bilance České národní banky


07.12.2016

Pohledávky ČNB vůči zahraničí vzrostly v závěrečné listopadové dekádě o více než 31 miliard korun.

Data o vývoji bilance ČNB ukazují, že v období mezi 21. a 30. listopadem vzrostly pohledávky ČNB vůči zahraničí o 31,1 miliardy korun (v eurovém vyjádření zhruba 1,15 miliardy euro). Za celý listopad vzrostly pohledávky ČNB vůči zahraničí o 52,8 miliardy korun, což v eurovém vyjádření činí 1,95 miliardy euro. 

Vývoj bilance ČNB je sledován coby signál ohledně pravděpodobné aktivity ČNB na devizovém trhu. Samotný vývoj pohledávek vůči zahraničí naznačuje, že objem devizových intervencí ČNB mohl v listopadu činit zhruba 1,5 až 2,0 miliardy euro. Zůstává nicméně otázkou, nakolik čísla za listopad skutečně reflektují objem devizových intervencí, neboť kurz koruny se v důsledku působení globálních faktorů, tj. v důsledku výkyvů na finančních trzích vyvolaných výsledkem prezidentských voleb v USA, pohyboval několik haléřů nad úrovní 27 korun za euro. V tomto ohledu bude zajímavé sledovat údaje o vývoji devizových rezerv ČNB za letošní listopad, jež budou zveřejněny tuto středu. 

Otázka ukončení kurzového závazku ČNB zůstává pro finanční trhy a pro českou ekonomiku jako celek zásadním tématem. Z tohoto pohledu bude důležité i to, jak se bude vyvíjet nastavení měnových podmínek v eurozóně. Právě nastavení těchto podmínek, konkrétně otázku prodloužení nákupů aktiv, bude ECB diskutovat na svém zasedání tento čtvrtek (8. prosince). Pokud ECB své nákupy prodlouží za horizont března 2017, tak to bude pro ČNB nový faktor při uvažování o konci kurzového závazku. Prognóza ČNB předpokládá, že kurzový závazek bude ukončen v polovině roku 2017. Tento termín pro ukončení intervenčního režimu vnímá coby pravděpodobný též bankovní rada ČNB. Data z české ekonomiky, konkrétně vývoj inflace a mezd, naznačují, že by kurzový závazek mohl být skutečně ukončen v polovině roku 2017. Kroky ECB nicméně mohou vést ČNB k tomu, že kurzový závazek bude nakonec opuštěn o něco později, tedy spíše až v závěrečných měsících roku 2017.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice