Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí bankovní rady ze dne 20. prosince 2018


28.12.2018

ČNB v souladu s očekáváním přerušila svou sérii zvyšování úroků a ponechala repo sazbu beze změny na úrovni 1,75 %. Pro pauzu ve zvyšování úroků hovoří data z české ekonomiky, tedy slabší růst HDP a pokles inflace, ale také rizika v globální ekonomice a výkyvy na finančních trzích. V neposlední řadě je také rozumné vyčkat na to, až se letošní zvyšování úroků v české ekonomice naplno projeví, k čemuž dojde až v průběhu roku 2019.

Bankovní rada ČNB na svém posledním letošním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Tento krok byl očekáván, zároveň ale znamená přerušení série zvyšování sazeb na čtyřech předchozích zasedáních bankovní rady v řadě.

Letos ČNB zvýšila své sazby celkem pětkrát, což je v rámci centrálních bank ve vyspělých ekonomikách bezprecedentní krok, na nějž nedosáhl ani americký Fed.

Jakkoliv koruna zaostala za očekáváním ČNB i v závěrečném čtvrtletí letošního roku, tak slabší růst české ekonomiky, pokles inflace a v neposlední řadě též nejistoty ve světové ekonomice a na globálních finančních trzích hovořily ve prospěch stability sazeb české centrální banky.

Dalšího zvýšení úroků ČNB se zřejmě dočkáme v únoru, potřeba zvyšování sazeb by ale měla být v roce 2019 mnohem méně výrazná, než tomu bylo letos.Předpokládané zvýšení sazeb ČNB v únoru 2019 může být následováno jejich stabilitou po několik dalších čtvrtletí.

Zpomalení hospodářského růstu v eurozóně a zvyšující se nejistoty v dalších regionech světové ekonomiky povedou k tomu, že ECB zvýší své sazby zřejmě nejdříve v závěru roku 2019, zatímco americký Fed na svém středečním zasedání redukoval výhled pro růst sazeb v roce 2019 na pouhá dvě zvýšení.

Stávající prognóza ČNB, zveřejněná počátkem listopadu, vidí pro rok 2019 fakticky jen jedno zvýšení sazeb, a to na únorovém zasedání, kdy by se repo sazba měla dostat na 2,00 %. Tento scénář jen nepatrného růstu úroků je postaven na předpokladu posilování koruny a měnové podmínky by se měly zpřísňovat právě prostřednictvím silnějšího kurzu české měny. Koruna ale navzdory nedávnému posílení v letošním závěrečném čtvrtletí opět zaostala za očekáváním centrální banky, což by samo o sobě volalo po výraznějším růstu úroků, než s jakým pracuje prognóza.

Nicméně, rizika v globální ekonomice a šance na nižší než předpokládanou inflaci v české ekonomice mohou hovořit proti růstu úroků ČNB i v případě, že koruna opět zaostane za očekáváním.

Osobně očekávám zvýšení úroků na zasedání 7. února a bankovní rada na dnešní tiskové konferenci trhy na tento scénář zřejmě připraví. Poté ale může následovat stabilita sazeb po několik dalších čtvrtletích a nebyl bych překvapen, pokud repo sazba zakončí rok 2019 na úrovni 2,00 %, kam by se měla dostat právě již na zasedání počátkem února.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice