Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za říjen 2018


07.12.2018

Příznivé překvapení: tak lze hodnotit statistiky výkonu tuzemského průmyslu za letošní říjen. Růst průmyslové výroby překonal očekávání a skutečným překvapením je silný růst nových zakázek.

Průmyslová výroba vykázala za letošní říjen meziroční růst 6,7 %. Tento solidní růst byl podpořen příznivým kalendářním efektem, neboť letošní říjen měl meziročně o jeden pracovní den navíc, i tak je ale růst silnější, než se čekalo. Růst výroby očištěný o vliv počtu pracovních dnů činil v říjnu 3,3 %, což odpovídá i průměru pro takto očištěný růst od počátku letošního roku. Tahounem růstu byla v případě října výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, a dále též výroba elektrických zařízení. 

Opravdovým překvapením je silný růst nových zakázek, zejména těch exportních. Je ale otázkou, nakolik je silný říjnový růst nových zakázek počátkem lepšího trendu a nakolik jde spíše o jednorázovou či přechodnou záležitost. Dnes ráno zveřejněná data z Německa, kde průmyslová výroba v říjnu meziměsíčně nečekaně klesla, totiž připomínají, že vnější prostředí není pro český průmysl ideální. Průzkumy PMI z tuzemského zpracovatelského průmyslu pak naznačují, že růst výroby a celkové aktivity v průběhu letošního druhého pololetí dále zpomalil, což by mělo platit i o závěrečných měsících roku. 

Za celý letošní rok směřuje tuzemský průmysl k růstu mírně nad 3 % a bude zhruba poloviční ve srovnání s rokem 2017, kdy růst výroby činil 6,5 %.

Tuzemský průmysl se letos střetává jednak se situací plného využití výrobních kapacit a nedostatku pracovní síly v české ekonomice, a dále také se zpomalením hospodářského růstu a průmyslové aktivity v eurozóně, což je náš hlavní exportní trh. Ve výhledu na rok 2019 bude klíčové, jak se budou vyvíjet bariéry v mezinárodním obchodě a jejich dopad na průmyslovou aktivitu v Evropě. Pro automobilový průmysl bude také důležité, jak rychle a do jaké míry pomine dopad nové emisní normy, jež vstoupila v platnost letos v září. Osobně očekávám, že v oblasti 3 % se bude růst tuzemské průmyslové výroby pohybovat i v roce 2019.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice