Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Devizové intervence ČNB – říjen 2016, devizové rezervy – listopad 2016


07.12.2016

Měsíční objem devizových intervencí ČNB dosáhl v říjnu téměř 4 miliardy euro, což je druhý nejvyšší měsíční objem od spuštění intervenčního režimu – prvenství si i nadále drží listopad 2013. Domnívám se, že říjnový objem devizových intervencí bude po nějakou dobu představovat maximum, neboť v souvislosti s výsledkem prezidentských voleb v USA došlo ke zmírnění tlaků směrem k posílení koruny. Devizové rezervy v listopadu vzrostly o 1,8 miliardy euro, nicméně zůstává otázkou, nakolik jde o reflexi devizových intervencí, jež ČNB v průběhu listopadu mohla uskutečnit.

Oficiální data ČNB ukazují, že v říjnu dosáhl objem devizových intervencí bezmála 4 miliardy euro, tedy zhruba 107 miliard v korunovém vyjádření. ČNB tedy musela na devizovém trhu výrazně intervenovat, aby se jí dařilo držet kurz koruny nad deklarovanou úrovní 27 ze euro: uvedený objem devizových intervencí je vůbec druhý nejvyšší od listopadu 2013, kdy ČNB vyhlásila svůj kurzový závazek.

Překvapivý výsledek prezidentských voleb v USA zahýbal globálními finančními trhy a vedl ke zmírnění tlaků směrem k posilování české měny: objem devizových intervencí tak v listopadu klesl, osobně jej odhaduji v oblasti 1,5 miliardy euro. Právě v důsledku změny sentimentu na globálních finančních trzích předpokládám, že se výrazný objem devizových intervencí, zaznamená letos v říjnu, hned tak opakovat nebude. 

Vysoký objem devizových intervencí ČNB za letošní říjen není překvapivý: osobně jsem předpokládal, že se objem vyšplhá až k úrovni 5 miliard euro. V průběhu září a října totiž rostly spekulace na budoucí posílení české měny a ČNB tak měla na devizovém trhu dost práce, aby korunu udržela nad hladinou 27 za euro, což je úroveň deklarovaná v kurzovém závazku. Říjnový objem devizových intervencí (4 miliardy euro) je druhý nejvyšší od spuštění intervenční režimu v listopadu 2013: právě listopad 2013 drží rekord s měsíčním objemem intervencí 7,5 miliardy euro. 

Od počátku letošního (leden-říjen) ČNB již intervenovala v objemu 13,1 miliardy euro (zhruba 353 miliardy korun), kumulativní objem od vyhlášení intervenčního režimu v listopadu 2013 pak činí 29,6 miliardy euro (zhruba 798 miliard korun).

Pro letošní listopad pak odhaduji měsíční objem devizových intervencí v oblasti 1,5 miliard euro (mírně přes 40 miliard korun). Změna nálady na globálních trzích, vyvolaná výsledkem prezidentských voleb v USA, měla dopad i na měny ve středoevropském regionu a vedla ke zmírnění tlaků na posílení české koruny.  

Co se týče výhledu kurzového závazku ČNB a tedy potřeby intervenovat na devizovém trhu, tak samotná centrální banka vidí jako velmi pravděpodobný termín pro ukončení svého kurzového závazku polovinu roku 2017. Zatím tomuto předpokladu nahrávají jak data o inflaci, tak mzdový vývoj v české ekonomice. ČNB ale může svou představu o ukončení kurzového závazku dále upřesnit, respektive odsunout, v závislosti na vývoji měnových podmínek v eurozóně. Zasedání ECB, jež se koná tento čtvrtek (8. prosince), může na toto téma přinést nové zásadní informace.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice