Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Čínské akcie jsou momentálně velice atraktivní


05.12.2018

V rámci globální akciové alokace momentálně hodně sázíme na čínské akcie. Přestože jsou v Číně přítomna významná investiční rizika, zejména z titulu zpomalujícího ekonomického růstu a obchodní války s USA, ve střednědobém investičním horizontu čínské akcie nabízí velice atraktivní růstový potenciál. Pro tento investiční názor jsou čtyři hlavní důvody.

  • Atraktivní valuace

Valuace neboli ocenění aktuálních tržních cen akcií ve vztahu k fundamentálním veličinám jsou oproti globálnímu akciovému indexu daleko atraktivnější. Čínské akcie jsou levnější na všech třech klíčových sledovaných ukazatelích: poměr ceny k zisku P/E na úrovni 12násobku je momentálně 25 % pod úrovní globálního akciového indexu; poměr ceny k účetní hodnotě vlastního kapitálu P/B na úrovni 1,6násobku je momentálně 26 % pod úrovní globálního akciového indexu; a poměr ceny k tržbám P/S na úrovni 1,3násobku je momentálně 12 % pod úrovní globálního akciového indexu.

S tím, jak se postupně čínské hospodářství přibližuje těm nejvyspělejším ekonomikám, by se měly valuace jejich akcií postupně minimálně přibližovat k průměrné globální úrovni, a právě to by mělo být jednou ze složek očekávané nadvýkonnosti v následujícím období. Jinak řečeno by postupně měla klesat riziková prémie čínského akciového trhu.

  • Nadprůměrná dynamika zisků

Druhým klíčovým faktorem akciové výkonnosti je očekávaná dynamika růstu korporátních zisků. Zisky čínských burzovně obchodovaných společností by měly v příštím roce růst o 14 %, zatímco průměrné globální tempo bude činit pouze 9 %. Pouze z titulu toho fundamentálního faktoru by si měly čínské akcie příští rok připsat 5% nadvýkonnost.

  • Prostor pro dohánění minulé výkonnosti

Dalším pozitivním faktorem by měla být slabší akciová výkonnost od začátku letošního roku, když jsou momentálně čínské akcie v 15% mínusu, zatímco globální akciový index je na tom s 5% ztrátou výrazně lépe. Podle pravidla navracení se k průměru (mean-reversion) je důvodné očekávat, že by v následujícím období čínské akcie mohly výkonnost zejména amerických akcií a potažmo globálního akciového indexu dohánět. Stane se tak zejména tehdy, pokud nedojde k zásadnější eskalaci obchodní války s USA.

  • Stále vysoce nadprůměrný růst HDP

V neposlední řadě budou čínské korporace i nadále těžit z vysoce nadprůměrného, být stále mírně zpomalujícího růstu HDP. Aktuální konsenzus pro příští rok očekává hospodářskou dynamiku na úrovni 6,3 %, zatímco růst světové ekonomiky by měl být ani ne poloviční, na úrovni 3,1 %.

Když si dáme tyto čtyři klíčové fundamentální faktory dohromady, domnívám se, že přes nezanedbatelná rizika čínské akcie momentálně nabízí velice atraktivní potenciál vysokého budoucího zhodnocení.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice